Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Ερντογάν: «Θετικές Απαντήσεις από τον Τραμπ»

Ερντογάν: «Θετικές Απαντήσεις από τον Τραμπ»


Ο Ερντογάν λέει ότι έλαβε θετικές απαντήσεις από τον Τραμπ, αλλά δηλώνει έτοιμος να ενεργήσει εναντίον των Κούρδων της Συρίας «ανά πάσα στιγμή». –Military Times από το Associated Press


Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε τη Δευτέρα ότι έλαβε «θετικές απαντήσεις» από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση στη ΒΑ Συρία, όπου η Τουρκία έχει απειλήσει ότι θα επιτεθεί εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κούρδων μαχητών.

Η Τουρκία έχει υποσχεθεί ότι θα επιτεθεί εκ νέου εναντίον του YPG, που είναι το κύριο στοιχείο της δύναμης που έδιωξε το Ισλαμικό Κράτος από το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Συρίας. Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν στρατεύματα στην περιοχή, και για να μειώσουν τις εντάσεις.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση, λόγω των σχέσεων του με τους Κούρδους αντάρτες στο έδαφος της. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η υποστήριξη από την Ουάσινγκτον ενισχύει τις κουρδικές πολιτοφυλακές, που επιδιώκουν μία αυτόνομη περιοχή στη βόρεια Συρία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν είπε περισσότερα για την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τραμπ. Οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία περιμένει από τις ΗΠΑ να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, αλλά θα μπορούσε να επιτεθεί ανά πάσα στιγμή. Είπε ακόμη ότι ο τουρκικός στρατός έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και την προετοιμασία του γι΄ αυτή την ενέργεια.

Οι δύο χώρες έφτασαν σε συμφωνία το καλοκαίρι για την πόλη της Manbij, όπου η κουρδική πολιτοφυλακή έφυγε και τουρκικά και αμερικανικά στρατεύματα ανέλαβαν να περιπολούν από κοινού στην περιοχή. Η Τουρκία λέει ότι οι ΗΠΑ κωλυσιεργούν στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Ερντογάν είπε: «Απευθύνομαι σε αυτούς που υποστηρίζουν ανοιχτά τους τρομοκράτες στην περιοχή: Κάνετε λάθος, σταματήστε».

«Αυτοί που μας περιόριζαν για χρόνια από τη Manbij και που τώρα μας έδωσαν συγκεκριμένες υποσχέσεις για την ανατολική πλευρά του Ευφράτη, πρέπει τώρα να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», είπε ο Ερντογάν.

Η συριακή κυβέρνηση, όπως και η Τουρκία, αντιτίθεται στις κουρδικές φιλοδοξίες για μία αυτόνομη περιοχή. Ο Σύριος υπουργός εξωτερικών Walid al-Moallem είπε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με τους Κούρδους, αλλά δεν θα αποδεχθεί αιτήσεις για μία ομόσπονδη ή αυτόνομη περιοχή.

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να επιστρέψουν στο έθνος, που έχει την αγκαλιά του ανοιχτή για όλους. Η απόφαση της πολιτείας είναι να αποκαταστήσει την κυριαρχία της σε κάθε εκατοστό των εδαφών της», είπε τη Δευτέρα σε φοιτητές στη Δαμασκό.

Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου 30% της έκτασης της Συρίας, κυρίως στις πετρελαιοφόρες περιοχές ανατολικά.

Ο al-Moallem είπε ακόμη ότι η Τουρκία και οι Δυτικές χώρες φταίνε για την καθυστέρηση στη συγκρότηση της επιτροπής που θα συντάξει το νέο σύνταγμα, το οποίο ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ βλέπουν ως κρίσιμο για το τέλος του πολέμου. Η πρόθεση είναι αυτή η επιτροπή, που θα αποτελείται από πενήντα μέλη, να αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την κοινωνία.

Η συριακή κυβέρνηση λέει ότι θα αποδεχθεί μόνο προσθήκες στο υπάρχον σύνταγμα, πάρα μία συμφωνία από την αρχή της χρονιάς που αναφέρονταν στη σύνταξη νέου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου