Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Η Γαλλία Γίνεται ο Νέος Εφιάλτης της Τουρκίας

Η Γαλλία Γίνεται ο Νέος Εφιάλτης της Τουρκίας


Τώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τη Συρία, η Τουρκία έχει στρέψει την οργή της στη Γαλλία, η οποία θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο γέφυρας μεταξύ Κούρδων, Μόσχας και Ουάσινγκτον, που θα μπορούσε να διαταράξει τα τουρκικά σχέδια. –Της Amberin Zaman στο AL MONITOR


Η καχυποψία της Τουρκίας για τα υποτιθέμενα Δυτικά σχέδια για τη Συρία δεν δείχνει να εκλείπει ακόμη και μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και τη δέσμευση του ότι αυτή θα είναι «αργή και συντονισμένη» για να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις της Άγκυρας.

Η οργή της Τουρκίας τώρα έχει εστιαστεί στη Γαλλία και στον πρόεδρο της Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιτέθηκε στην απόφαση Τραμπ λέγοντας ότι «ένας σύμμαχος θα πρέπει να είναι αξιόπιστος». Η Γαλλία θα μπορούσε να παίξει συνδετικό ρόλο μεταξύ Κούρδων, Μόσχας και Ουάσινγκτον, πράγμα που θα μπορούσε να διαταράξει τα σχέδια της Τουρκίας ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουν πολλοί Κούρδοι.

Ο Μακρόν αναφέρονταν στο κουρδικό YPG, σύμμαχο των Αμερικανών στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και στόχο των τουρκικών στρατιωτικών απειλών. Η Γαλλία δήλωσε ότι θα διατηρήσει ένα μη ανακοινώσιμο αριθμό ειδικών δυνάμεων σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους, επειδή, αντίθετα προς τους ισχυρισμούς του Τραμπ, πιστεύει ότι το ΙΚ δεν έχει ηττηθεί. Η Γαλλία έχει υπάρξει επανειλημμένως στόχος του ΙΚ και ανησυχεί για τη συνεχή παρουσία Γάλλων και άλλων Ευρωπαίων τζιχαντιστών στη Συρία. Οι τρομοκράτες του ΙΚ ανέλαβαν την ευθύνη για το μακελειό της 11ης Δεκεμβρίου στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έντεκα άλλοι τραυματίστηκαν.

Η Τουρκία εδώ και καιρό επέμενε ότι οι τζιχαντιστές έχουν εξαλειφθεί και χρησιμοποιούνταν ως πρόφαση από την υπό αμερικανική ηγεσία Συμμαχία για την προστασία των Κούρδων της Συρίας, καθώς αυτοί εγκαθίδρυαν το «τρομοκρατικό τους κρατίδιο». Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μαχμούτ Τσαβούσογλου διαμαρτυρήθηκε ότι η στάση της Γαλλίας «δεν βοηθά ούτε τη Γαλλία ούτε τους τρομοκράτες (Κούρδους)» και ότι η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη να παρέμβει ανατολικά του Ευφράτη για να καταδιώξει το YPG, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση στην ίδια γραμμή με το ΡΚΚ.

Σε ένα επιπλέον δείγμα της τουρκικής δυσαρέσκειας, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σχολίασε «την πρόθεση της Γαλλίας να συνεχίσει να υποστηρίζει τους τρομοκράτες του YPG/PKK», διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία «βρίσκεται σε εννέα θέσεις στη Συρία, αλλά μόνο με διακόσια άτομα προσωπικό δεν έχει τη δυνατότητα να παρέξει στους τρομοκράτες την υποστήριξη που τους υποσχέθηκε».

Το παραπάνω θύμιζε αυτό που έγινε τον Ιούλιο, όταν δημοσιεύθηκαν οι θέσεις των αμερικανικών και γαλλικών βάσεων στη βόρεια Συρία μαζί με χάρτες και αριθμούς στρατευμάτων. Η αναφορά εκείνη είχε επισύρει την αμερικανική κατακραυγή, με αξιωματούχους του Πενταγώνου να επιπλήττουν την Τουρκία για τον κίνδυνο στον οποίο έθεσε τα αμερικανικά στρατεύματα.

Το Anadolu ισχυρίστηκε ότι οι γαλλικές δυνάμεις βρίσκονται στο Kobani, στην Ain Issa, στη Ράκκα και στη Tabqa, μεταξύ άλλων θέσεων, και ότι με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων δεν θα ήταν ρεαλιστικό για τους Κούρδους να στηριχτούν στους Γάλλους για την ασφάλεια τους.

Οι Κούρδοι της Συρίας διαφωνούν. Στις 21 Δεκεμβρίου ο Ilham Ahmed, συνεπικεφαλής στο φιλικό στο YPG «Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο», συναντήθηκε στο Παρίσι με τον απεσταλμένο του Μακρόν Francois Senemand και δήλωσε ότι η Γαλλία έχει ένα ρόλο να παίξει. Προειδοποίησε δε ότι η τουρκική επέμβαση θα σταματούσε την εκστρατεία εναντίον των υπολειμμάτων του ΙΚ στον μέσο Ευφράτη, που συνεχίζεται ακόμη, και ζήτησε η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας να παραμείνει μέχρις ότου ο συριακός εμφύλιος οδηγηθεί σε «πολιτική διευθέτηση». «Ζητάμε τη γαλλική διπλωματική υποστήριξη για να προαχθεί ο διάλογος και να εξασφαλισθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», είπε χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Σε προηγούμενα σχόλια του στο Al-Monitor, ο Ahmed είπε ότι τα «βλέμματα στρέφονται στη Μόσχα» υπογραμμίζοντας τη σκληρή αλήθεια ότι με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων οι Κούρδοι θα πρέπει να βασιστούν στη στήριξη της Ρωσίας για μια μελλοντική συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ. Αξιωματούχοι του YPG αναφέρθηκε ότι βρίσκονται στη Μόσχα και στη Δαμασκό για να συζητήσουν το περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα κάτι τέτοιο από καμία πλευρά.

Αξιωματούχος του SDF δήλωσε ότι η «προδοσία» του Τραμπ αδυνάτισε το χέρι των Κούρδων. Όμως, συνέχισε, ένα μέτρο που εξετάστηκε ήταν η είσοδος δυνάμεων του Άσαντ βόρεια από τη Manbij, όπου αμερικανικές δυνάμεις περιπολούν τώρα. Μία τέτοια κίνηση θα ανέστειλε τις τουρκικές προσπάθειες να καταλάβουν την πόλη. Εάν το μέτρο λειτουργήσει και στο YPG δοθούν οι «κατάλληλες εγγυήσεις» τα καθεστωτικά στρατεύματα θα μπορούσαν να πάρουν θέσεις ανατολικά του Ευφράτη, μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ. Κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να γίνει ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στο έδαφος και η Δαμασκός δεν είναι δε θέση να επιβάλει μονομερώς τους όρους της επιστροφής της.

Όταν ρωτήθηκε, ο ίδιος, για την πιθανή αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτή την κίνηση απάντησε: «Εδώ είναι που οι Γάλλοι μπαίνουν στο παιχνίδι.». Μπορούν να συντονιστούν με τους Ρώσους και το καθεστώς Άσαντ «από μέρους των Αμερικανών», ενώ θα διατηρούν μία στρατιωτική παρουσία που θα αποτρέπει πιθανή επιθετικότητα από την Τουρκία ή από το καθεστώς.

Κάποιοι αναλυτές συμφωνούν ότι η Γαλλία και η ΕΕ μπορούν να πιέσουν τη Δαμασκό υπέρ των Κούρδων. Ο Marc Pierini του Carnegie Europe είπε στο Al-Monitor: «Η Γαλλία και η ΕΕ μπορεί να παρέμβουν διπλωματικά για να πάρουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των Κούρδων της Συρίας.».

Και συνέχισε: «Εάν η Γαλλία έχει κάποιον επιχειρησιακό ρόλο αυτός θα μπορούσε να είναι στην περιοχή της Deir ez-Zor, όπου το ΙΚ είναι ακόμη παρών και ενεργό. Αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς και την παραμένουσα διάταξη τους στο Ιράκ.».

Άλλοι πιστεύουν ότι είναι απίθανο να παραμείνει η Γαλλία για πολύ.

Ο Γάλλος ακαδημαϊκός Fabrice Balanche, ειδικός σε θέματα Συρίας, είπε στο Al-Monitor: «Μη ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει νομιμοποιητική απόφαση του ΟΗΕ για την υπό αμερικανική ηγεσία Συμμαχία. Η Γαλλία και η Ευρώπη μπορεί να δοκιμάσουν με διπλωματικά μέσα να περιορίσουν την τουρκική επέμβαση, αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις. Έχουμε δει τα αποτελέσματα στην Αφρίν.».

Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενεργούν υπέρ ενός ισχυρότερου ρόλου της Τουρκίας στη Συρία απεχθάνονται να έρθουν σε συμφωνία με τη Ρωσία, πόσο μάλλον με τον Άσαντ.

Η ανταμοιβή της Τουρκίας με μία αργή και συντονισμένη αμερικανική αποχώρηση είναι υπολογισμένη ώστε να διαρρήξει τη συνεργασία της Άγκυρας με τη Ρωσία και το Ιράν, στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε στην Αστάνα, και να διευκολύνει την τουρκική είσοδο ανατολικά του Ευφράτη, με την πρόφαση του τελευταίου χτυπήματος εναντίον του ΙΚ.

Σχετικές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου