Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Περισσότερες Αποτάξεις Φαίνονται Επικείμενες στον Τουρκικό Στρατό

Περισσότερες Αποτάξεις Φαίνονται Επικείμενες στον Τουρκικό Στρατό


Η τουρκική κυβέρνηση ερευνά περίπου 15.000 ακόμη μέλη των ενόπλων δυνάμεων για πιθανές σχέσεις με το γκιουλενιστικό κίνημα. Από αυτούς 4.000 αναμένεται να αποταχθούν σύντομα. –Του Metin Gurcan στο AL MONITOR


Φαίνεται ότι ένα νέο κύμα κυβερνητικών διώξεων είναι έτοιμο να ξεσπάσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Δηλώσεις από αξιωματούχους και ενέργειες που λαμβάνουν χώρα σηματοδοτούν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκδιώξει χιλιάδες ως ύποπτα μέλη του γκιουλενιστικού κινήματος, το οποίο κατηγορείται για την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Πηγές από τον χώρο της άμυνας επιβεβαίωσαν στο Al-Monitor τις σχετικές ενδείξεις.

Ο υπουργός εσωτερικών Suleyman Soylu μιλώντας στο κοινοβούλιο στις 19 Νοεμβρίου, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι περισσότερα από δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο αγώνας εναντίον του δικτύου δεν έχει τελειώσει. Το δίκτυο, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση, πήρε το όνομα του από τον Fethullah Gulen, έναν σουνίτη ιερωμένο και Τούρκο υπήκοο, ο οποίος τώρα ζει στις ΗΠΑ.

«Έχουμε ένα έργο να ολοκληρώσουμε μαζί με το υπουργείο δικαιοσύνης», είπε ο Soylu. «Ναι, τότε θα είμαστε πολύ καλύτερα, αν και δεν εννοώ ότι η απειλή θα έχει πλήρως εξαλειφθεί.».

Ο Soylu είπε ότι οι αντι-γκιουλενιστικές επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε «ένα κρίσιμο σταυροδρόμι». Μέχρι τώρα, τα πιο σημαντικά μέτρα που είχαν ληφθεί από το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν να εντοπιστούν και να αποταχθούν στρατιωτικοί που είχαν κατεβάσει συγκεκριμένες εφαρμογές μηνυμάτων στα τηλέφωνα τους και στους υπολογιστές τους, όπως το Bylock, το Eagle και το Tango.

Με αυτά τα κριτήρια δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και εκατοντάδες εν ενεργεία αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και συμβασιούχοι λοχίες αποτάχθηκαν από την υπηρεσία.

Τώρα υπάρχουν συζητήσεις στους διαδρόμους στην Άγκυρα για μία νέα δίωξη περίπου 4.000 μελών των ενόπλων δυνάμεων. Αυτή τη φορά, οι υποψίες εστιάζονται σε αυτό που οι διωκτικές αρχές χαρακτηρίζουν ως ασυνήθιστη συμπεριφορά στη χρήση σταθερών ενσύρματων τηλεφώνων και δημόσιων τηλεφωνικών θαλάμων.

Σύμφωνα με τις αρχές, εάν ένας στρατιωτικός δεχτεί κλήση σε ένα σταθερό ή δημόσιο τηλέφωνο δύο ή περισσότερες φορές συνεχόμενα, τότε αυτό θεωρείται περίεργη συμπεριφορά. Αυτός που έκανε τις κλήσεις και αυτός που τις έλαβε θεωρούνται ύποπτοι και διενεργείται έρευνα.

Αυτός είναι ο λόγος που δεκάδες εκατομμύρια κλήσεις από σταθερά τηλέφωνα σε όλη την Τουρκία από το 2012 ελέγχονται μία – μία.

Πηγές από τις υπηρεσίες ασφάλειας, που μίλησαν ανώνυμα στο Al-Monitor, πιστεύουν ότι αυτό το σύστημα των διαδοχικών κλήσεων παρέχει ισχυρότερες ενδείξεις ενοχής απ΄ ότι η κατοχή των εφαρμογών Bylock, Eagle και Tango, που χρησιμοποιήθηκαν από το δίκτυο Γκιουλέν για την επικοινωνία μεταξύ κρίσιμων μελών του στον στρατό, στην αστυνομία και στο δικαστικό σώμα. Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι κεκαλυμμένοι ηγέτες των γκιουλενιστών χρησιμοποιούσαν αυτή τη μέθοδο για να οργανώνουν συναντήσεις μεταξύ μικρών ομάδων των δύο – τριών ατόμων.


Η Άγκυρα αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα την όλη διαδικασία επειδή τα τελευταία δύο χρόνια οδήγησε στη σύλληψη 8.508 υπόπτων στρατιωτικών σε 75 επαρχίες. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, από αυτούς τους ύποπτους 3.341 κρατήθηκαν, 4.538 απελευθερώθηκαν υπό όρους, 574 απαλλάχτηκαν και 55 πιστεύεται ότι παραμένουν υπό κράτηση αναμένοντας την εκδίκαση των υποθέσεων τους. Περίπου 46% των υπόπτων αναφέρεται ότι ομολόγησαν.

Τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών δείχνουν ότι οι περισσότεροι ύποπτοι στρατιωτικοί, 892, συνελήφθησαν στην Άγκυρα. Από αυτούς 427 κρατήθηκαν και κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, αφότου ομολόγησαν.

Ο υπουργός αμύνης Hulusi Akar είπε ότι 150 ανώτατοι αξιωματικοί, 7.595 αξιωματικοί, 5.723 υπαξιωματικοί, 1.261 συμβασιούχοι λοχίες και 424 πολιτικό προσωπικό αποτάχθηκαν ως αποτέλεσμα της αντι-γκιουλενιστικής επιχείρησης. Για 323 που δεν βρέθηκαν στοιχεία, κυρίως χαμηλόβαθμους αξιωματικούς, η απόφαση ήταν να επανέλθουν στην υπηρεσία.

Τους τελευταίους δύο μήνες το υπουργείο άμυνας διέταξε έναν αυξημένο αριθμό αποτάξεων: περισσότερους από εκατό αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας είπαν στο Al-Monitor ότι επί του παρόντος περίπου 15.000 στρατιωτικοί, από τους οποίους 4.000 στην Κωνσταντινούπολη, ελέγχονται για τη χρήση που έχουν κάνει σε σταθερά τηλέφωνα. Από αυτούς 4.000 αναμένεται να διωχθούν από όλους τους κλάδους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη είναι αν η απόταξη των υπόπτων θα γίνει με μία κίνηση ή διαδοχικά. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από το πολιτικό κλίμα μέσα στη χώρα.

Η άποψη μου είναι ότι είναι ουσιώδες για την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει στο κοινό την πίστη ότι ο «γκιουλενιστικός κίνδυνος συνεχίζεται» καθώς οι τοπικές εκλογές του Μαρτίου πλησιάζουν. Ο καλύτερος τρόπος γι΄ αυτό είναι να εκδιώκει στρατιωτικούς με την κατηγορία ότι είναι γκιουλενιστές. Για να διατηρήσει την ένταση και την προοπτική του κινδύνου ενός νέου πραξικοπήματος η τουρκική κυβέρνηση πιθανόν θα αποτάξει τους στρατιωτικούς σε διαδοχικά κύματα.

Η κυρίαρχη αντίληψη στην Άγκυρα σήμερα είναι ότι οι γκιουλενιστές πρέπει να εκδιωχθούν όσο και αν αυτό βλάψει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και το ηθικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων –ιδιαίτερα τους χαμηλόβαθμους. Αυτό σημαίνει ότι αφού 15.000 είναι υπό έρευνα οι διώξεις εναντίον προσωπικού όλων των βαθμών θα συνεχιστεί και πολύ μετά τις εκλογές.

Η Τουρκία πραγματικά ζει ενδιαφέρουσες μέρες. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός μπορεί να αποταχθεί επειδή κλήθηκε από ένα σταθερό τηλέφωνο ακόμη και αν δεν σήκωσε το ακουστικό.

Ένας αξιωματικός, που μίλησε ανώνυμα στο Al-Monitor, είπε ότι οι αξιωματικοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ζήτημα των τηλεφωνικών κλήσεων είναι αυτοί που έχουν μικρά παιδιά, τα οποία, μέσα στην παιδική τους αφέλεια, έχουν κάνει κλήσεις «για πλάκα» στους πατεράδες τους.

Σύμφωνα με τις νεότερες ρυθμίσεις η συναίνεση του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου στις αποτάξεις του προσωπικού δεν είναι απαραίτητη. Ο υπουργός άμυνας μπορεί πλέον να παίρνει μόνος του αυτές τις αποφάσεις χωρίς άλλες νομικές διαδικασίες. Ένας αξιωματικός με την ελάχιστη υποψία πάνω του μπορεί να αποταχθεί με μία απλή διοικητική απόφαση από το υπουργείο. Στη συνέχεια ο αποσταχθείς θα πρέπει να δαπανήσει χρήματα, χρόνο και προσπάθεια για να αποδείξει στην πολιτεία, στους συναδέλφους του και στους γνωστούς του ότι δεν είναι γκιουλενιστής. Αυτή η προσπάθεια, βέβαια, κατατρίβει και τον ίδιο τον αξιωματικό και την οικογένεια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου