Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Αγώνες Μικρών Κλιμακίων στην Τσετσενία (Χ)

Αγώνες Μικρών Κλιμακίων στην Τσετσενία (Χ)
Τσετσένος μαχητής απέναντι από το Προεδρικό Παλάτι στο Γκρόζνυ, τον Ιανουάριο του 1995. ΠΗΓΗ

Περίπτωση 10η: Επίθεση με RPG σε θέση ρωσικών αρμάτων στο Γκρόζνυ, 10 – 19 Ιανουαρίου 1995


Στις αρχές Ιανουαρίου οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση βολής από το τσετσενικό αρχηγείο στο Προεδρικό Παλάτι. Ρωσικά άρματα μάχης ήταν στην πλατεία και έβαλλαν εναντίον του σχεδόν εξ επαφής, ενώ ρωσικό πεζικό κατείχε τα πρώην κτήρια της KGB και της MVD, βόρεια από το παλάτι. Αν και τσετσενικές μονάδες εισέρρεαν στην πόλη βόρεια του ποταμού Sunzha, το μεγαλύτερο μέρος της τσετσενικής δύναμης είχε αποσυρθεί στη νότια όχθη και εγκαθίσταντο αμυντικά, με τον ποταμό να διαχωρίζει τις ρωσικές από τις τσετσενικές δυνάμεις.

Ο Musa (ψευδώνυμο) διοικούσε τη δικιά του ομάδα, αποτελούμενη από 16 μαχητές και κατείχε ένα πενταόροφο κτήριο στη νότια όχθη του ποταμού Sunzha. Η ομάδα του ήταν μία από τις πολλές που ήταν προωθημένες για να επιτηρούν τις ρωσικές κινήσεις και να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες για επιδρομές στην άλλη πλευρά. Στους πάνω ορόφους συνήθως εγκαθίσταντο Τσετσένοι ελεύθεροι σκοπευτές.

Εκτός από άλλα ρωσικά άρματα που προσέγγιζαν στο Παλάτι υπήρχαν και δύο μέσα στα ερείπια ενός κινηματογράφου, ανάμεσα στο ξενοδοχείο Kavkaz και στο κοινοβούλιο, ανατολικά από το Παλάτι. Χρησιμοποιώντας το κτήριο του κοινοβουλίου για κάλυψη από τους Τσετσένους που ήταν στην άλλη μεριά του ποταμού τα δύο άρματα έβαλλαν εναντίον του τσετσενικού αρχηγείου, όπου βρίσκονταν στο υπόγειο ο Τσετσένος Στρατηγός Maskhadov και άλλοι. Οι Ρώσοι είχαν τοποθετήσει σκοπούς γύρω από τα άρματα έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου για να αποτρέψουν τυχόν τσετσενική επίθεση εναντίον τους. [5]

Αγώνες Μικρών Κλιμακίων στην Τσετσενία
Σχεδιάγραμμα της ενέργειας. ΠΗΓΗ: Fangs of the Lone Wolf

Ο Musa παρατηρούσε ότι τα πυρά γύρω από το Παλάτι ελαττώνονταν και αποφάσισε ότι ήταν ευκαιρία να κάνει κάτι, αλλά το να περάσει τον Sunzha από τη γέφυρα της οδού Λένιν ήταν αδύνατο. Η ίδια η γέφυρα δεν κατέχονταν από κανέναν, αλλά και οι δύο πλευρές είχαν άριστα πεδία βολής προς αυτή. Οι ακροβολιστές και των δύο πλευρών ήταν σε εγρήγορση και κανένας δεν μπορούσε να εγκαταστήσει το πεζικό του σε αυτήν.

Έτσι, καθώς ήταν αδύνατη η διάβαση από τη γέφυρα, ο Musa συγκέντρωσε μερικές σαμπρέλες από ρόδες αυτοκινήτων και χώρισε την ομάδα του σε δύο τμήματα των οχτώ. «Αποφασίσαμε να διαπλεύσουμε τον ποταμό Sunzha, να εξουδετερώσουμε τους στρατιώτες και να καταστρέψουμε τα άρματα.». Το ένα τμήμα της ομάδας του θα παρέμενε στο κτήριο που κατείχαν και το άλλο τμήμα με τον ίδιο θα έκανε την ενέργεια και θα επέστρεφε.

Ο Musa πέρασε το ποτάμι με την κάλυψη του τμήματος που έμεινε στο κτήριο. Ήταν Ιανουάριος και έκανε κρύο. «Οι Ρώσοι ποτέ δεν θα περίμεναν ότι θα περνάγαμε έτσι το ποτάμι.». Ο διάπλους ήταν αργός και κοπιώδης. Όταν έφτασαν στη βόρεια όχθη ήταν βρεγμένοι και είχαν κρυώσει· έλεγξαν τον εξοπλισμό τους και άρχισαν να κινούνται προς τη θέση των ρωσικών αρμάτων. Ο δρόμος ήταν γεμάτος μπάζα, που προέρχονταν και από το Προεδρικό Παλάτι. Ο Musa υπολόγισε ότι ήταν περίπου 50 μ. από τα ρωσικά άρματα. Άνοιξαν πυρ, αλλά σύντομα δέχτηκαν τα ρωσικά πυρά. Ένα τσετσενικό RPG χτύπησε το πλησιέστερο άρμα, βάζοντας του φωτιά, αλλά δεν είχαν καθαρό πεδίο βολής προς το δεύτερο άρμα. Έριξαν πολλά RPG, αλλά κανένα δεν βρήκε τον στόχο του. Χωρίς άλλα RPG και υπό τα πυρά των Ρώσων στρατιωτών που προστάτευαν τα άρματα ο Musa έριξε μία φωτοβολίδα στον αέρα, σημαίνοντας έτσι την υποχώρηση του τμήματος του.

Βλέποντας τη φωτοβολίδα το τμήμα του Musa που είχε μείνει στο πενταόροφο κτήριο μπήκε στη μάχη. Μέχρι τότε μπορούσαν να παρατηρούν την ενέργεια των συντρόφων τους από τον πάνω όροφο και τότε άνοιξαν πυρ για να καλύψουν την επιστροφή τους. Ο Musa δεν επέστρεψε στο ίδιο σημείο από όπου είχε περάσει, αλλά κινήθηκε κατά τι ανατολικότερα, για να βγει έξω από τον τομέα βολής του τμήματος που τον κάλυπτε. Πέρασαν ξανά τον ποταμό με τις σαμπρέλες και η ένταση τους από τη μάχη ήταν τέτοια που το νερό δεν τους φάνηκε τόσο κρύο αυτή τη φορά.

Μόλις διέπλευσαν τον ποταμό το τμήμα που βρίσκονταν στο πενταόροφο κτήριο ενώθηκε μαζί τους και όλη η ομάδα κινήθηκε 300 μ. πιο πίσω σε ένα 16όροφο κτήριο. Μόλις μπήκαν στο καινούριο κτήριο άναψαν φωτιά, στέγνωσαν τα ρούχα τους και κοιμήθηκαν.  

Σχόλια: Υπήρξαν πολλές αψιμαχίες γύρω από το Προεδρικό Παλάτι τις τελευταίες μέρες που οι Τσετσένοι κατείχαν το κτήριο. Το κτήριο το ίδιο είχε περισσότερο συμβολική παρά στρατιωτική αξία. Όταν ο Στρατηγός Maskhadov έδωσε την εντολή της εκκένωσης μέρες μετά, αυτός και οι άλλοι που ήταν μαζί του κατευθύνθηκαν ΝΔ, κατά μήκος του Sunzha, και πέρασαν το ποτάμι από την επόμενη γέφυρα. Όταν οι Ρώσοι εισέρχονταν στο Παλάτι οι Τσετσένοι συνέχιζαν να κατέχουν τα κτήρια στη νότια όχθη του Sunzha.

Η ομάδα του Musa δεν υπέστη απώλειες κατά τη διάρκεια της ενέργειας που περιγράφηκε, αλλά δεν θεώρησε ότι πέτυχε στην αποστολή της. «Καταφέραμε να καταστρέψουμε το ένα άρμα, αλλά όχι και το δεύτερο. Δεν είχαμε αρκετή μαχητική ισχύ». Τα δύο άρματα είχαν καλές θέσεις μέσα στο κατεστραμμένο κτήριο του κινηματογράφου και η ομάδα του Musa δεν μπορούσε να βάλει το δεύτερο άρμα στο στόχαστρο, παρά μόνο εάν ανέβαινε στο κτήριο, το οποίο δεν ήταν δυνατό εξαιτίας των πυρών του ρωσικού πεζικού. Ο Musa θυμάται ότι σκότωσαν κάποιους Ρώσους στρατιώτες, αλλά πολύ λίγους. Το σημαντικό ήταν ότι η ομάδα του διέφυγε και έζησε για να συνεχίσει να πολεμά.

Αν και οι Ρώσοι προσπαθούσαν να διεξάγουν τον αγώνα μέσα στο Γκρόζνυ με κάποιο βαθμό γραμμικότητας, τάξης και ελέγχου, αλλά η μάχη πήρε τη μορφή ενός αγώνα κατάληψης ισχυρών θέσεων, όπως σημαντικών κτηρίων, διασταυρώσεων και εργοστασίων. Τα ψηλά κτήρια είχαν αξία γιατί παρείχαν παρατήρηση και ευκαιρίες στους ελεύθερους σκοπευτές. Η μάχη για το Προεδρικό Παλάτι είχε συμβολική αξία και η θέση του κινηματογράφου παρείχε τη δυνατότητα άμεσης βολής σε αυτό. Το Παλάτι, βέβαια, δεν μπορούσε να πέσει από τα βλήματα των αρμάτων, αλλά το ότι το έβαλλαν είχε κι αυτό συμβολική αξία. Ο κινηματογράφος προστάτευε τα δύο άρματα από τα πλευρά και τα νώτα τους.

Σημειώσεις

[5] Ο Musa δεν θυμάται πότε έγινε το συμβάν, αλλά αναφορές στον τύπο τοποθετούν τα ρωσικά άρματα στην πλατεία, ενώ το τσετσενικό αρχηγείο ήταν ακόμη στο Προεδρικό Παλάτι στις 10 Ιανουαρίου. Ο Τσετσένος Στρατηγός Maskhadov έδωσε τη διαταγή της εκκένωσης στις 18 Ιανουαρίου και οι τελευταίοι μαχητές βγήκαν από αυτό το πρωί στις 19 Ιανουαρίου.

Σχετικές αναρτήσεις









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου