Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Τραμπ και Ερντογάν Συμφωνούν να Συντονίσουν την Αμερικανική Αποχώρηση από τη Συρία

Τραμπ και Ερντογάν Συμφωνούν να Συντονίσουν την Αμερικανική Αποχώρηση από τη Συρία


Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν να συντονίσουν από κοινού την αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία. -Voice of America


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η Τουρκία θα εξαλείψει τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Με ένα tweet την προηγούμενη Κυριακή ο Τραμπ είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν «με διαβεβαίωσε ότι θα αφανίσει οτιδήποτε από το ΙΚ έχει απομείνει στη Συρία… και είναι ο άνθρωπος που θα το κάνει, συν, η Τουρκία είναι ακριβώς δίπλα».

«Τα στρατεύματα μας επιστρέφουν σπίτι!», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Την προηγούμενη Κυριακή ο Τραμπ και ο Ερντογάν συζήτησαν το σχέδιο της αποχώρησης σε μία, σύμφωνα με τον Τραμπ, «μακρά και παραγωγική τηλεφωνική συνομιλία».

Ο Τραμπ έδωσε λίγες λεπτομέρειες γι΄ αυτή τη συνομιλία, αλλά έγραψε στο tweeter ότι συζήτησε με τον Ερντογάν για το ΙΚ, το εμπόριο και την «αργή και συντονισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή».

Το γραφείο τύπου του Ερντογάν ανέφερε ότι αυτός και ο Τραμπ συμφώνησαν να «διασφαλίσουν τον συντονισμό μεταξύ των στρατιωτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών τους για να αποφύγουν το κενό εξουσίας που θα μπορούσε να προκύψει και την κατάχρηση της αποχώρησης και της μεταβατικής φάσης στη Συρία».

Ο Ερντογάν είπε την προηγούμενη βδομάδα ότι η Τουρκία αναβάλει την επιχείρηση της εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία στον απόηχο της απόφασης Τραμπ.

Ο Τραμπ διακήρυξε ότι το ΙΚ έχει ηττηθεί και είπε ότι είναι ώρα για τα άλλα μέλη της «Συμμαχίας εναντίον του ΙΚ» να περάσουν στο προσκήνιο και να εκκαθαρίσουν τους τελευταίους εναπομείναντες θύλακες.

Όμως, η απόφαση για αποχώρηση από τη Συρία δεν είναι δημοφιλής σε πολλούς στην Ουάσινγκτον, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μέλη της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο υπουργός άμυνας Jim Mattis και ο ειδικός απεσταλμένος στη «Συμμαχία εναντίον του ΙΚ» Brett McGurk παραιτήθηκαν, τουλάχιστον εν μέρει εξαιτίας της απόφασης για αποχώρηση από τη Συρία.

Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Mick Mulvaney είπε στην εκπομπή του ABC «This Week» ότι ο Τραμπ δεν θα αλλάξει την απόφαση του.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος είπε από την αρχή ότι δεν ήθελε να μείνουμε στη Συρία για πάντα… βλέπεται τώρα το τελικό αποτέλεσμα δύο ετών εργασίας πάνω σ΄ αυτό».

Ο Mulvaney ρωτήθηκε για τις παραιτήσεις των Mattis και McGurk και είπε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο» για μέλη της κυβέρνησης να παραιτούνται για «τέτοιου είδους διαφωνίες».

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Bob Corker, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, είπε την Κυριακή ότι ήταν «συντετριμμένος» από την απόφαση και αποκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες «αναξιόπιστες».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι «λυπάται βαθιά» για την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συρία.

Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τουρκικά στρατεύματα συγκεντρώνονται πλησίον της πόλης Manbij, στη βόρεια Συρία, που ελέγχεται από αμερικανικές και κουρδικές δυνάμεις.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει κάποιο λόγο για τον οποίο τα στρατεύματα τους κατευθύνονται στη Manbij.

Όμως, η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τους Κούρδους ότι δεν έχουν εκπληρώσει τη συμφωνία για την αποχώρηση τους από τη Manbij.

Η Τουρκία κατηγορεί την κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση YPG, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση με δεσμούς στο ΡΚΚ, που μάχεται για την κουρδική αυτονομία στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου