Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ο Ερντογάν Εξαπέλυσε Τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα τον Ιούλιο του 2016

Ο Ερντογάν Εξαπέλυσε Τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα τον Ιούλιο του 2016


Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινητοποίησε τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. –του Abdullah Bozkurt στο Nordic Monitor


Τζιχαντιστές μαχητές εξαπολύθηκαν στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης και ηγήθηκαν της δολοφονίας ανύποπτων και άοπλων μαθητών στρατιωτικών σχολών που στάλθηκαν τη νύχτα στην Κωνσταντινούπολη με λεωφορεία για να συμμετάσχουν σε άσκηση. Μία παρόμοια δολοπλοκία στήθηκε και στην Άγκυρα όταν στρατεύματα έλαβαν θέσεις για να αποκρούσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Κάποιοι από τους στρατιώτες σκοτώθηκαν αφού είχαν παραδώσει τα όπλα τους, όταν αντιμετώπισαν πολίτες που είχαν οπλιστεί από την αστυνομία και κινητοποιηθεί για να συγκρουστούν με τους στρατιώτες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έγιναν νεκροψίες στους θανόντες, ούτε βαλλιστικές εξετάσεις, ούτε λήφθηκε βιολογικό δείγμα από τα χέρια των πιθανών δολοφόνων. Για να τα καλύψει όλα αυτά ο Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα που προσέφερε συνολικά αμνηστία στους πολίτες που ήταν αναμιγμένοι στις δολοφονίες. Ως αποτέλεσμα, καμία έρευνα δεν έγινε για τους τζιχαντιστές κακοποιούς που είχαν ξαμοληθεί τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.


Η κατάθεση δύο υπόπτων της Αλ-Κάιντα σε δίκη που έλαβε χώρα στην Άγκυρα τον Νοέμβριο του 2016 αποκάλυψε την πικρή αλήθεια για το πώς κινητοποιήθηκαν στις 15 Ιουλίου. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2012 ως έρευνα εναντίον πυρήνων της Αλ-Κάιντα στην Τουρκία, που ήταν ενεργοί και στρατολογούσαν ή διακινούσαν τζιχαντιστές στη Συρία. Στην εξέλιξη της υπόθεσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 24 υπόπτους, με τη δίκη τους να ορίζεται για το φθινόπωρο του 2016. Κανένας από τους υπόπτους αυτούς δεν προφυλακίστηκε, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις σχετικές με τη Αλ-Κάιντα, όπου οι τζιχαντιστές αφήνονταν ελεύθεροι μετά από σύντομη κράτηση.

Στη δίκη του Νοεμβρίου του 2016, ένας από τους δύο υπόπτους, ο Fatih Ziya Tunç, ο οποίος πηγαινοέρχονταν στη Συρία, υποστήριξε ότι πήγαινε εκεί για να παράσχει ιατρική βοήθεια για ανθρωπιστικούς λόγους. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι την 15η Ιουλίου, τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ήταν στους δρόμους και γι΄ αυτό του έχει αποδοθεί το καθεστώς του βετεράνου από την κυβέρνηση. Ο άλλος ύποπτος, Ersin Miraç Karaaslan, αποκάλυψε επίσης ότι πολέμησε για τον Ερντογάν την 15η Ιουλίου και του έχει αποδοθεί το καθεστώς του βετεράνου, επίσης.

Σύμφωνα με κασέτες παρακολούθησης, που έχει ελέγξει το Nordic Monitor, o Tunç είναι ενεργό μέλος της οργάνωσης Garip-Der που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα. Ο επικεφαλής της Garip-Der, Abdurrahman Koç, σκοτώθηκε από τον συριακό στρατό, το 2014, στην Azaz. Από τον φάκελο της αστυνομίας φαίνεται ότι οι Tunç και Karaaslan στις 30/8/2012 συναντήθηκαν με τον αρχηγό τους, τον Koç, σε ένα καφέ στην πλατεία Sıhhıye, στην Άγκυρα, κοντά σε πολλά κυβερνητικά κτήρια και πρεσβείες. Οι Tunç και Karaaslan συνέχισαν να συναντούνται σε διάφορες τοποθεσίες, σύμφωνα με τον φάκελο.

Abdurrahman Koç
Ο Abdurrahman Koç στα αριστερά.

Abdurrahman Koç
Ο Abdurrahman Koç σκοτώθηκε στη Συρία, μαχόμενος μαζί με άλλους τζιχαντιστές, από κυβερνητικούς στρατιώτες.

Η οργάνωση αυτή έκανε συγκεντρώσεις μπροστά από τις πρεσβείες της Ρωσίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον παρακλαδιών της Αλ-Κάιντα στο Μάλι, στη Συρία, στον Καύκασο και αλλού. Για παράδειγμα, ο Tunç ηγήθηκε διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στις 23/12/2012, και υπέρ του Μετώπου της al-Nusra. O Tunç ήταν μαζί με τον Karaaslan σε διαμαρτυρία μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στις 16/9/2012. Επίσης, οι δυο τους οργάνωσαν δημόσια εξόδιο ακολουθία, στις 24/8/2012, στο προαύλιο του τεμένους Hacı Bayram, για τον Τούρκο μαχητή της Αλ-Κάιντα Fahrettin Konuralp Memeoǧlu, που σκοτώθηκε στις μάχες στη Συρία.

Από την παρακολούθηση της οργάνωσης από την αστυνομία φαίνεται ότι στις 18/11/2011 και στις 20/4/2012, ο Tunç συναντήθηκε με μέλη της Αλ-Κάιντα σε τέμενος στο κοιμητήριο Cebeci Asri, στην Άγκυρα. Άτομα που μετείχαν στη συνάντηση και ταυτοποιήθηκαν ήταν οι: Ömer Belül, Osman Akyıldız, Mehmet Akif Akçan και Seyit Ural. Σε άλλη παρακολούθηση στις 25/11/2011, ο Tunç καταγράφηκε να συναντάται με 15-20 άτομα σε γιάφκα στη συνοικία Hacilar, στην περιοχή Altindaǧ της Άγκυρας, όχι μακριά από το κέντρο της πόλης.

Garip-Der
Διαμαρτυρία της Garip-Der, μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, για τις επιχειρήσεις των Γάλλων εναντίον της Αλ-Κάιντα στο Μάλι.

Η οργάνωση, συμπεριλαμβανομένου και του Tunç, είχε συναντήσεις και σε άλλα σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας, όπως στις 28/12/2012 στον εκδοτικό οίκο Medarik, στις 8/3/2012 στο βιβλιοπωλείο Deha, στη συνοικία Hacı Bayram, και στις 9/12/2011 σε τέμενος στον Yenimahalle. Στις 18/3/2012 ο Tunç και άλλοι είχαν συνάντηση στα γραφεία της Merhamet-Der, μιας άλλης οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα, στην περιοχή Keçiören.

Κανένας από αυτούς δεν κατέληξε στη φυλακή, παρά τα ενοχοποιητικά στοιχεία που είχαν συλλεχθεί εναντίον τους, χάρη στην πολιτική κάλυψη που παρέχονταν στα παρακλάδια της Αλ-Κάιντα στην Τουρκία από την ισλαμιστική κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αξιοποίησε τις δυνατότητες τους τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, για να κλιμακώσει τη βία και να διαπράξει φόνους.

Garip-Der
Διαμαρτυρία της Garip-Der, μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, τον Δεκέμβριο του 2012, και υπέρ του Μετώπου της al-Nusra.

Μία άλλη οργάνωση που σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα και ήταν στους δρόμους τη νύχτα της 15ης Ιουλίου είναι το Κίνημα Νέων Kurtuba (Κόρδοβα). Η ηγεσία αυτής της οργάνωσης εθεάθη μπροστά από το πολυτελές παλάτι του Ερντογάν να μοιράζει τζιχαντιστική λογοτεχνία σε συγκεντρωμένους. Όταν το όνομα Kurtuba προέκυψε στην έρευνα για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Andrei Karlov, στις 19/12/2016, οι αρχές γρήγορα το απέσυραν.

Ο Murat Oduncu, σαλαφιστής και γνωστό μέλος της Kurtuba, παραδέχτηκε ότι είχε συναντηθεί με τον Mevlüt Mert Altıntaş, τον 22χρονο αστυνομικό που σκότωσε τον Karlov φωνάζοντας τζιχαντιστικά συνθήματα, πριν σκοτωθεί και ο ίδιος από άλλους αστυνομικούς. Αν και ο Oduncu παραδέχτηκε ότι ο 22χρονος δολοφόνος είχε δείξει ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της Kurtuba, και ο ίδιος τον είχε πιέσει να ενταχθεί στη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της τουρκικής αστυνομίας, οι αρχές δεν θεώρησαν ότι υπήρχε λόγος να τον συμπεριλάβουν στην εξέταση για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη.

Kurtuba
Μέλη της Kurtuba, με τις σημαίες τους, μπροστά από το παλάτι του Ερντογάν, δείχνουν την υποστήριξη τους για τον πρόεδρο.

Η Kurtuba συνδέεται, επίσης, με το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Ανακούφισης (ΙΗΗ), που έχει ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Ερντογάν. Το ΙΗΗ κατηγορείται για την αποστολή όπλων σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία, σύμφωνα με αποδείξεις που παρουσίασε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κάποιες ενέργειες του ΙΗΗ στη Συρία έγιναν σε συνεργασία με την Kurtuba. Ο Ayhan Altıntaş, εθελοντής που δούλευε με την ΙΗΗ, είναι ο άνθρωπος κλειδί που εξυπηρετούσε και κατεύθυνε τις ενέργειες της Kurtuba στη Συρία, τον Δεκέμβριο του 2015. Ο Altıntaş, που επίσης ήταν μέλος του στολίσκου Mavi Marmara για τη Γάζα, είναι διαβόητος εξτρεμιστής, που το όνομα του αποκαλύφθηκε όταν του απαγγέλθηκε κατηγορία ως εμπόρου όπλων στην τουρκική επαρχία Niǧde. Σύμφωνα με κασέτες παρακολούθησης με ημερομηνία 1/7/2014, ο Altıntaş αναφέρεται ως το πρόσωπο που προμήθευε όπλα σε τζιχαντιστικές ομάδες.

Άοπλος στρατιώτης, στη γέφυρα του Βοσπόρου, λυντσάρεται από κακοποιά στοιχεία που εξαπολύθηκαν στους δρόμους, ενώ η αστυνομία κάθεται παραπέρα και παρακολουθεί.

Σε μία συνέντευξη του ο Bülent Yıldırım, πρόεδρος της ΙΗΗ, αποκάλυψε πως αυτός και οι άνδρες του έτρεξαν στο κτήριο της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή Vatan, και συντόνισαν τις αντιδράσεις των πολιτών στους πραξικοπηματίες. Κόμπασε για το πώς κατάφερε να σταματήσει εφτά άρματα μάχης χρησιμοποιώντας μόνο Ι.Χ. αυτοκίνητα, με μια ιστορία που φαίνεται εντελώς κατασκευασμένη. Σε ένα βίντεο ακούγεται να λέει ότι κάποιοι έχωσαν φανέλες στις εξατμίσεις αρμάτων Leopard για να τα ακινητοποιήσουν. Ο γελοίος αυτός ισχυρισμός επαναλήφθηκε σε ομιλία του προέδρου Ερντογάν τον Ιούλιο του 2017.

Bülent Yıldırım
Ο Bülent Yıldırım πρόεδρος της ΙΗΗ.

Ένας άλλος απίθανος ισχυρισμός του Yıldırım ήταν ότι κάποιοι άνθρωποι είχαν ανέβει σε ψηλά κτήρια και ήταν έτοιμοι να πέσουν πάνω στα F-16! Όλοι αυτοί οι παράλογοι ισχυρισμοί επιβεβαιώνουν ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία φάρσα και ότι δεν υπήρξε ποτέ πραγματική στρατιωτική κινητοποίηση που θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα πραξικόπημα στην Κωνσταντινούπολη. Όμως, οι άνθρωποι του ΙΗΗ έπαιξαν τον ρόλο τους, ο οποίος είχε προσεκτικά χορογραφηθεί για να κάνουν να φανεί ότι το έθνος είχε ξεσηκωθεί εναντίον των πραξικοπηματιών. Στο μεταξύ, τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες σκοτώθηκαν, πολλοί από Τούρκους μαχητές της Αλ-Κάιντα, που είχαν κινητοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία μεγάλη παραστρατιωτική δύναμη από κακοποιούς της Αλ-Κάιντα, που παραμένουν σε ετοιμότητα και είναι πρόθυμοι να κάνουν το βρώμικο θέλημα του όποτε απαιτείται. Αυτό εξηγεί γιατί η δικαιοσύνη δεν έχει καταφέρει τόσες φορές να προσάγει υπόπτους, καθώς οι Τούρκοι δικαστές και εισαγγελείς παίρνουν τις εντολές τους από το γραφείο του Τούρκου προέδρου. Επίσης, γίνεται κατανοητό γιατί δεν έχουν καταδιωχθεί οι πυρήνες της Αλ-Κάιντα στην Τουρκία, από το 2014, όταν οι αστυνομικοί διοικητές και εισαγγελείς που έκαναν την τελευταία σοβαρή επιχείρηση εναντίον του δικτύου της Αλ-Κάιντα απομακρύνθηκαν ξαφνικά και στη συνέχεια φυλακίστηκαν, στην Τουρκία του Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου