Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Παραστρατιωτικές Οργανώσεις των Τουρκομάνων της Συρίας

Παραστρατιωτικές Οργανώσεις των Τουρκομάνων της Συρίας


Με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία να εισέρχεται στον όγδοο χρόνο του πολλές από τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες της χώρας που παλιότερα λίγο είχαν απασχολήσει τη διεθνή κοινή γνώμη έγιναν ευρέως γνωστές και απέκτησαν κάλυψη από τα παγκόσμια ΜΜΕ. Οι Τουρκομάνοι της Συρίας απολάμβαναν ελάχιστα την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ μέχρι τη συμμετοχή τους στον πόλεμο στο ΒΑ τμήμα της χώρας. –Του Arslon Xudosi στο bell¿ngcat.


Βασικές Πληροφορίες

Οι παραδοσιακές εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό των Τουρκομάνων της Συρίας μεταξύ πεντακοσίων χιλιάδων και τριών εκατομμυρίων. Οι Τουρκομάνοι γενικά κατοικούν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, κυρίως στις επαρχίες της Λαττάκεια και του Χαλεπίου, αν και κάποιοι ζουν στη Homs, στη Δαμασκό και στην Κουνέιτρα.

Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου οι Τουρκομάνοι συγκρότησαν τις δικές τους παραστρατιωτικές οργανώσεις για να πολεμήσουν τη συριακή κυβέρνηση και να υπερασπιστούν περιοχές που παραδοσιακά θεωρούνταν τουρκομανικές. Η «Ταξιαρχία Σουλτάνος Murad» ήταν μία από τις πρώτες τουρκομανικές ταξιαρχίες που συγκροτήθηκαν το 2013. Η παραστρατιωτική αυτή οργάνωση έγινε, αργότερα, ένας από τους πρώτους συμμάχους της Τουρκίας στις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας».

Ένα από τα σημαντικά γεγονότα που συνδέθηκαν με τις τουρκομανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις έλαβε χώρα το 2015 στη Λαττάκεια, όταν οι Ρώσοι είχαν αρχίσει να βομβαρδίζουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi-24 από τουρκικό μαχητικό, ο Oleg Peshkov, ένας από τους δύο Ρώσους πιλότους, δολοφονήθηκε από τον Alparslan Çelik, σημαντικό Τουρκομάνο διοικητή στη Λαττάκεια. O Çelik αργότερα συνελήφθη στην Τουρκία για τη δολοφονία του Peshkov.


Εθνικισμός και ιδεολογία

Καθώς οι Τουρκομάνοι της Συρίας είναι τουρκικής προέλευσης και μεγάλο μέρος των πολιτισμικών τους στοιχείων είναι τουρκικά, ο τουρκικός εθνικισμός είναι ισχυρή ιδεολογική δύναμη μέσα στην κοινότητα τους. Ο δεξιός εθνικισμός ήταν πάντα σημαντικό στοιχείο της τουρκικής πολιτικής κουλτούρας και πολλά τουρκικά κόμματα τον διατηρούν ως βασική ιδεολογική τους πλατφόρμα.

Πολλοί Τούρκοι δεξιοί εθνικιστές αποκαλούν τους εαυτούς τους Bozkurtlar, «Γκρίζους Λύκους». Το διάσημο σύμβολο των Γκρίζων Λύκων έχει εμφανιστεί πολλές φορές να το κάνουν Τουρκομάνοι αντάρτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τουρκομανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Συρία δείχνουν ανοιχτά την υποστήριξη τους προς τα περισσότερο συντηρητικά τουρκικά κόμματα, όπως το ΜΗΡ (με πρόεδρο τον Μπαχτσελί) και το κυβερνών ΑΚΡ. Ο νέο-οθωμανισμός είναι επίσης κοινός μεταξύ των τουρκομανικών ταξιαρχιών στη Συρία, με πολλές από αυτές να χρησιμοποιούν οθωμανικές σημαίες, ονόματα και σύμβολα. Τέλος, υπάρχει και μία μειοψηφία Τουρκομάνων που φαίνεται να στηρίζει τον κεμαλισμό.

Τούρκος εθελοντής κάνει το σήμα των Γκρίζων Λύκων στη Λαττάκεια το 2016.

Τουρκομάνοι παραστρατιωτικοί της «Ένωσης Suleyman Shah» στη Λαττάκεια.

Οι τουρκομανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις

Η Ταξιαρχία Αμπντουλχαμίντ Χαν

Πολλές τουρκομανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις επιχειρούν στη Λαττάκεια, με πιο σημαντική τη «2η Παράκτια Μεραρχία», στην οποία έχουν ενταχθεί και Άραβες, αλλά κυριαρχείται από Τουρκομάνους. Πολλές τουρκομανικές ταξιαρχίες στη Λαττάκεια είναι μέρος της 2ης Παράκτιας Μεραρχίας. Μία από αυτές, αποτελούμενη από περίπου πενήντα μαχητές, είναι η «Ταξιαρχία Σουλτάνου Αμπντουλχαμίντ Χαν», που πήρε το όνομα της από τον Οθωμανό Σουλτάνο Αμπντουλχαμίντ Β΄ και διοικείται από τον Τουρκομάνο Ömer Abdullah.

Ömer Abdullah
Ο Ömer Abdullah.

H Ταξιαρχία Αμπντουλχαμίντ Χαν έχει υιοθετήσει με τον πλέον έντονο τρόπο τη σκληρή τουρκική εθνικιστική γραμμή. Χρησιμοποιεί έντονα σημαίες και σύμβολα της Τουρκίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Τουρκομάνων και της Shahada (ισλαμικό σύμβολο). Όπως πολλές άλλες τουρκομανικές ταξιαρχίες έχει ανοιχτά σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους.

Κάτω φαίνεται η σημαία της Ταξιαρχίας Αμπντουλχαμίντ Χαν, όπου υπάρχει μία ημισέληνος και ένα αστέρι, όπως στην τουρκική σημαία, και η Tughra, η οθωμανική σφραγίδα. Τα χρώματα είναι μπλε και άσπρο, που χρησιμοποιούν οι Τουρκομάνοι της Συρίας.

Ταξιαρχία Αμπντουλχαμίντ Χαν


Η Ταξιαρχία έλαβε μέρος στις μάχες του 2017 με συριακά κυβερνητικά στρατεύματα στην Οροσειρά των Τουρκομάνων.

H Ταξιαρχία Αμπντουλχαμίντ Χαν υποστηρίζεται από την Τουρκία με ελαφρά όπλα, βλήματα όλμων και κάποια βαριά πολυβόλα. Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται άνδρες της Ταξιαρχίας με ρουκέτες των 107 χλστ. που προμηθεύονται από την Τουρκία. Η φωτογραφία είναι από παραλαβές όπλων και στολών που έλαβαν χώρα στις 19 και 22 Ιανουαρίου 2019.

Ταξιαρχία Αμπντουλχαμίντ Χαν


Στο μάξιμουμ της δύναμης της η Ταξιαρχία περιλαμβάνει περίπου πενήντα μαχητές και έχει αρκετά εξοπλισμένα ημιφορτηγά, και τουλάχιστον ένα εξοπλισμένο με εκτοξευτή ρουκετών.

Ταξιαρχία Αμπντουλχαμίντ Χαν
H Ταξιαρχία Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Η Ταξιαρχία Murat

Μία άλλη αξιοσημείωτη παραστρατιωτική οργάνωση της 2ης Παράκτιας Μεραρχίας είναι η «Ταξιαρχία Murat». Αποτελείται από μερικές δεκάδες μαχητές, αλλά περιλαμβάνει και Τούρκους εθελοντές.

Διοικείται από τον Τουρκομάνο Ramazan Addi, υποστηρίζεται από την Τουρκία και έχει φωτογραφηθεί να χρησιμοποιεί τουρκικά όπλα για να προσβάλει κυβερνητικά στρατεύματα τον Ιούλιο του 2017.

Ramazan Addi
Ο Ramazan Addi.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνονται μέλη της Ταξιαρχίας να φορτώνουν ρουκέτες των 128 χλστ.

Ταξιαρχία Murat


Η Ταξιαρχία Murat ήταν από τις λίγες παραστρατιωτικές οργανώσεις που παρέλαβαν οχήματα Panthera 9F το 2017. Η φωτογραφία είναι στη Λαττάκεια.

Ταξιαρχία Murat


Σημαντικός μαχητής της Ταξιαρχίας είναι ο Zafer Kerkeç, που γεννήθηκε στην Τουρκία. Παρακάτω εικονίζεται μπροστά σε ένα Panthera 9F.

Ταξιαρχία Murat


Παρακάτω εικονίζεται ο ίδιος να δίνει συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο και να καταθέτει τις απόψεις του για μία πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Zafer Kerkeç


Το έμβλημα της Ταξιαρχίας περιέχει την ημισέληνο και ένα άστρο, όπως στην τουρκική σημαία, ενώ η σημαία της Ταξιαρχίας έχει μπλε και κόκκινο χρώμα.

Ταξιαρχία Murat


Πολλοί μαχητές από την Κεντρική Ασία έχουν περάσει ή έχουν παραμείνει στην Ταξιαρχία. Παρακάτω εικονίζεται μαχητής από την επαρχία Ξινγιάνγκ της Κίνας μαζί με τον Τούρκο Ali Kaplan



Άλλες φωτογραφίες από μέλη της Ταξιαρχίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους που φανερά προέρχονται από την Κεντρική Ασία να είναι μέλη σε τουρκομανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Λαττάκεια. Στην παρακάτω φωτογραφία στο κέντρο κάθεται ο Τούρκος εθελοντής Emrah Çelik.



Η Ένωση Suleyman Shah

Μία άλλη τουρκομανική παραστρατιωτική οργάνωση, που έχει τη βάση της στην Οροσειρά των Τουρκομάνων, είναι η «Ένωση Suleyman Shah», η οποία δεν θα πρέπει να μπερδεύεται με την «Ταξιαρχία Suleyman Shah», στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, η οποία πήρε μέρος στην τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας». Η Ένωση είναι μία μικρή ομάδα, συσχετιζόμενη με την Ταξιαρχία Αμπντουλχαμίντ Χαν, καθώς ο διοικητής της, Halil Abu Nejim, έχει φωτογραφηθεί συχνά με μέλη της Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Halil Abu Nejim
Ο Halil Abu Nejim στα αριστερά.

Η Ένωση πήρε μέρος σε μικρής κλίμακας συγκρούσεις με τον συριακό στρατό στις 24/7/2018. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία προμηθεύει τα πυρομαχικά της Ένωσης.

Το έμβλημα της Ένωσης αποτελείται από την παραδοσιακή ημισέληνο και το αστέρι με δύο βέλη σε κάθε πλευρά, όπου αναγράφεται η λέξη «Τούρκος» στο παλαιό αλφάβητο που χρησιμοποιούσαν τα τουρκικά φύλα τον 8ο – 10ο αιώνα και χρησιμοποιείται τώρα από Τούρκους εθνικιστές. Η σημαία έχει μπλε και άσπρο χρώμα που είναι στάνταρντ στους Τουρκομάνους της Συρίας.

Ένωση Suleyman Shah


Ο Halil Nejim με τον Ömer Abdullah. Ίσως η Ένωση να είναι τμήμα της Ταξιαρχίας Αμπντουλχαμίντ Χαν. Η Ένωση έχει καμιά δεκαριά μαχητές με λίγα εξοπλισμένα ημιφορτηγά.

Στις 15/7/2016 η Ένωση Suleyman Shah δημοσίευσε ένα βίντεο όπου αποκήρυσσε την προσπάθεια πραξικοπήματος που γινόταν στην Τουρκία.


Μέλη της Ένωσης έχουν βγει φωτογραφίες μπροστά από αφίσα με τον Meriç Alemdar, τον Τούρκο αστυνομικό που σκοτώθηκε τη βραδιά του πραξικοπήματος. 

Halil Nejim
Ο Halil Nejim μπροστά από αφίσα με τον Meriç Alemdar.

Halil Nejim
Ο Halil Nejim μπροστά από τις σημαίες της Τουρκίας, της μονάδας του και του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ταξιαρχία Dirli  Osmanli

Η «Ταξιαρχία Dirli  Osmanli» είναι μια πολύ μικρή ομάδα στη Λαττάκεια, με καμιά δεκαριά μαχητές, αποτελεί τμήμα της Ταξιαρχίας Murat, με διοικητή τον Izzet Baldir.

O Izzet Baldir φαίνεται στο κέντρο της παρακάτω φωτογραφίας. Μπροστά ένα πολυβόλο ΡΚΜ και ένα τυφέκιο ΑΚ με διόπτρα και πίσω μία τουρκική σημαία.

Ταξιαρχία Dirliş Osmanli


Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται αυτή η ομάδα να βάλλει εναντίον θέσεων του συριακού στρατού με ρουκέτες των 107 χλστ. που προμηθεύτηκε από την Τουρκία.


Φαίνεται να υπάρχει ένα άρμα στην Ταξιαρχία Dirli , το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί σε παλιότερο υλικό της Ταξιαρχίας Murat.

Izzet Baldir
O Izzet Baldir μπροστά από άρμα Τ-55.

Το όνομα της ταξιαρχίας «Dirli  Osmanli» σημαίνει «οθωμανική αναγέννηση» ή «αναγέννηση της οθωμανικής αυτοκρατορίας». Το έμβλημα της έχει μαύρο φόντο με καφέ γράμματα και αναγράφεται το έτος 1299, που αναφέρεται στην έναρξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Περιέχονται δύο ημισέληνοι και ένα αστέρι με το σύμβολο της Shahada στο κέντρο. Στη σημαία της Ταξιαρχίας αποτυπώνονται οι τρεις παραδοσιακοί πυλώνες των τουρκομανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων: Ισλάμ, τουρκισμός, εθνικισμός.

Ταξιαρχία Dirliş Osmanli


2η Παράκτια Μεραρχία

Όλες οι παραπάνω μικρές ομάδες, όπως φαίνεται από τις σχέσεις και τις φωτογραφίες μεταξύ των διοικητών τους, βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της 2ης Παράκτιας Μεραρχίας, που είναι πολύ περισσότερο γνωστή από αυτές.

Στη φωτογραφία παρακάτω φαίνεται ο Muhammed Baldiri Büyük, διοικητής ενός τμήματος της 2ης Παράκτιας Μεραρχίας. Ο Muhammed είναι Σύριος Τουρκομάνος και φωτογραφήθηκε εδώ μπροστά από τη γνωστή σημαία με το σχήμα «ΙΥΙ».

Muhammed Baldiri Büyük


Στη φωτογραφία ο Muhammed φορά στολή παραλλαγής στο ίδιο στυλ με αυτή του τουρκικού στρατού, ενώ στη φωτογραφία παρακάτω εικονίζεται μπροστά από το σύμβολο της Shahada και με δύο παραλλαγές του ΑΚ σε κάθε πλευρά.

Muhammed Baldiri Büyük


Σε άλλη φωτογραφία εικονίζεται ο ίδιος με ΑΚ-103 με θερμική διόπτρα Fortuna One 3L/6L και σιγαστήρα. Δεν έχει ξαναφωτογραφηθεί με αυτό το όπλο και είναι άγνωστο ποιος ήταν ο αρχικός ιδιοκτήτης του.

Muhammed Baldiri Büyük


Το 2015 αναφέρονταν ότι η 2η Παράκτια Μεραρχία αποτελούνταν από χίλιους μαχητές με άρματα μάχης, Α-Τ Κ/Β και εξοπλισμένα ημιφορτηγά.

2η Παράκτια Μεραρχία


Ένας σημαντικός πρώην διοικητής αυτής της μονάδας είναι ο Alparslan Çelik. Ο Çelik είναι γεννημένος στην Τουρκία, σχετιζόμενος με τους Γκρίζους Λύκους.

Το 2014 ο Çelik πήγε στη Συρία και έγινε διοικητής της 2ης Παράκτιας Μεραρχίας. Ο Çelik είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου Oleg Peshkov. Ο Çelik συνελήφθη στη Σμύρνη και προσήχθη σε δίκη, όμως, οι κατηγορίες εναντίον του κατέπεσαν επειδή οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι ο Çelik πραγματικά σκότωσε τον Peshkov. Ο δικηγόρος του Alparslan είπε ότι αυτός παρέδωσε τη σορό του Peshkov στην Τουρκία. Ο Çelik συνέχισε να αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για τον θάνατο του Peshkov.

Alparslan Çelik
O Alparslan Çelik (αριστερά) και ο Serkan Kurtulus (δεξιά). Ο Kurtulus, Τούρκος υπήκοος, συνελήφθη αργότερα στη Γεωργία για φόνο και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η 1η Παράκτια Μεραρχία, που επίσης δραστηριοποιείται στη Λαττάκεια, έχει επίσης Τουρκομάνους, όμως δεν είναι κυρίαρχα μία τουρκομανική ομάδα.

Sehitleri Tümeni

Μία άλλη μικρή, αλλά σημαντική, ομάδα είναι η «Sehitleri Tümeni» (ταξιαρχία μαρτύρων στα τουρκικά). Η ομάδα εδρεύει στην περιοχή Bayirbuçak της Λαττάκεια και έχει εγκατασταθεί στο χωριό Bidama. Αρχηγός της ομάδας είναι ο Halit Sireki.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ο Halit Sireki μπροστά από τουρκικές και τουρκομανικές σημαίες.

Halit Sireki


Η Ταξιαρχία αποτελείται από καμιά 25αριά μαχητές, μέσα στους οποίους έχει εντοπιστεί τουλάχιστον ένας Τούρκος. Η Ταξιαρχία διαθέτει κροατικά βομβιδοβόλα των 40 χλστ. Η ιδεολογία της είναι παρόμοια με αυτή των άλλων ομάδων και στηρίζεται στο τρίπτυχο: εθνικισμός, ισλαμισμός, τουρκισμός. Στην ομάδα φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται και παιδιά, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία του 2017. Είναι άγνωστο εάν τα παιδιά αυτά έχουν συμμετάσχει και σε μάχες.

Sehitleri Tümeni


«Κλάδος Ελαίας»

Αφότου η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στην Αφρίν, σε συντονισμό με τις δυνάμεις του FSA, έγινε ξεκάθαρο ότι πολλοί ιδιώτες έφυγαν από την Τουρκία και πήγαν στην Αφρίν για να συμμετέχουν στην επιχείρηση. Ένας από τους πιο γνωστούς Τούρκους εθελοντές σε αυτήν την επιχείρηση ήταν ο Nedret Küçük, μέλος των Γκρίζων Λύκων και της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Güney Hilali Yardimlasma Denegi» που παρέχει τρόφιμα και ρουχισμό σε πρόσφυγες και αναξιοπαθούντες. Φαίνεται ότι η οργάνωση δεν έχει καταχωρηθεί επίσημα και λειτουργεί με εθελοντές.

Güney Hilali Yardimlasma Denegi


Αν και δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια ταξιαρχία εντάχθηκε ο Küçük, έχει ανεβάσει φωτογραφίες με το έμβλημα της Ταξιαρχίας Murat, καθώς και με μέλη της που κρατάνε τη σημαία της παραπάνω οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Nedret Küçük


Ο Küçük πήγε στην Αφρίν για να πολεμήσει το YPG, στη διάρκεια της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας». Όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία φορά το κίτρινο περιβραχιόνιο που ήταν χαρακτηριστικό όσων είχαν λάβει μέρος στην επιχείρηση και σκούφο που φαίνεται να είναι του τουρκικού στρατού.

Nedret Küçük


Παρακάτω ο Küçük με τον Izzet Baldir κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας τον Ιούλιο του 2018.



Η έκταση της ανάμιξης του Küçük στις επιχειρήσεις στην Αφρίν είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Από τις φωτογραφίες που έχει ανεβάσει ο ίδιος δεν φαίνεται να είχε ενεργή ανάμειξη.

Ένας άλλος αξιοσημείωτος μαχητής είναι ο Hüseyin Hamed. Ο Hamed έχει την έδρα του στη Λαττάκεια και ανήκει στη 2η Παράκτια Μεραρχία.

Στην παρακάτω φωτογραφία του 2017 ο Hamed φαίνεται σε μια τοποθεσία γνωστή ως «Jabal Turkman» στην Οροσειρά των Τουρκομάνων.

Hüseyin Hamed


Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ο Hamed (αριστερά) μαζί με κάποιον ονόματι Ahmad.

Hüseyin Hamed


Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ο Hamed στο κέντρο της Αφρίν, μετά την κατάληψη της από τον τουρκικό στρατό. Ο Hamed φαίνεται να κρατάει τουρκικό ΜΡΤ-76, αλλά μάλλον μόνο για τη φωτογραφία γιατί το όπλο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί να είναι σε συνήθη χρήση από τους Τουρκομάνους αντάρτες. Πίσω του φαίνονται άρμα μάχης Leopard 2A4 και ΤΟΜΑ ACV-15 με πύργο Nexter Dragar. Το κτήριο που φαίνεται είναι το κυβερνείο της Αφρίν.

Hüseyin Hamed


Ο Hamed με το όπλο που κρατάει και τη στολή που φέρει δείχνει τους στενούς δεσμούς που έχει με μέλη του τουρκικού στρατού. Παρακάτω ποζάρει με τυφέκιο Μ16 και τουρκική εξάρτηση τύπου «γιλέκο».

Hüseyin Hamed


Η εξάρτηση είναι αξιοσημείωτη γιατί φέρει το έμβλημα των Σελτζούκων. Το ίδιο έμβλημα χρησιμοποιείται από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

τουρκική πολεμική αεροπορία


Ο Ali Kaplan

Υπάρχει επίσης και το θέμα της παρουσίας στη Λαττάκεια και στο βόρειο Χαλέπι πρώην μελών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Χαρακτηριστική του ζητήματος αυτού είναι η περίπτωση του Ali Kaplan, ο οποίος πήρε μέρος στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».

Ο Ali Kaplan ήταν Λοχίας 1ης τάξεως του τουρκικού στρατού (OR-6 κατά ΝΑΤΟ), απόφοιτος της διετούς σχολής «Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu». Παρακάτω δύο φωτογραφίες του όταν ήταν μέλος του τουρκικού στρατού.

Ali Kaplan


Ali Kaplan


Ο Kaplan έχει φωτογραφηθεί με πολλούς Τουρκομάνους διοικητές, όπως με τον Izzet Baldir και τον Muhammed Büyük.

Ο Kaplan έχει φωτογραφηθεί, επίσης, και με πολλούς Τούρκους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

Ali Kaplan


Ο Kaplan φαίνεται γενικά καλύτερα εξοπλισμένος από άλλους Τουρκομάνους αντάρτες. Συνήθως φέρει ένα τυφέκιο Norinco CQ, έναν κινεζικό κλώνο του Μ16, με ολογραφικό σκοπευτικό που είναι εντελώς ασυνήθιστο στη Λαττάκεια. Στην παρακάτω φωτογραφία εικονίζεται με αιχμάλωτο μαχητή του YPG στην Αφρίν, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας». Έχει επιβεβαιωθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης πολλοί μαχητές της 2ης Παράκτιας Μεραρχίας μεταφέρθηκαν στο βόρειο Χαλέπι μέσω Τουρκίας.

Ali Kaplan


Συμπέρασμα και ανάλυση

Η Λαττάκεια αν και μία σχετικά μικρή ανταρτοκρατούμενη περιοχή, παρουσιάζεται ως ένα μοναδικό περιβάλλον για όλους τους δρώντες του συριακού εμφυλίου. Καταρχήν μπορεί να δει κανείς την ενωτική δύναμη του τουρκικού εθνικισμού, όταν μετριοπαθείς μουσουλμανικές ομάδες, όπως η Ταξιαρχία Murat, και φονταμενταλιστικές ομάδες, όπως η Ταξιαρχία Αμπντουλχαμίντ Χαν βρίσκονται κάτω από την ίδια ομπρέλα.

Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με μη-τουρκομανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Λαττάκεια και στην Idlib, όπου ο τουρκικός εθνικισμός υφίσταται μόνο σε ατομική ή πολιτισμική βάση και όχι ως κυρίαρχο στοιχείο της ιδεολογίας τους. Οι τουρκομανικές οργανώσεις, που αριθμούν μερικές εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες μαχητές, με την αυξανόμενη επιρροή και χρηματοδότηση από την Τουρκία, δείχνουν να επιθυμούν να αναπτύξουν μία πραγματική τουρκική ταυτότητα μέσα στη Συρία, που δεν θα στηρίζεται μόνο στις παλαιές πολιτισμικές καταβολές.

Αν και οι οργανώσεις αυτές βρίσκονται υπό την ομπρέλα της 2ης Παράκτιας Μεραρχίας, φαίνεται ότι η υπαγωγή αυτή είναι μόνο τυπική. Πολύ σπάνια τα μέλη τους φωτογραφίζονται με τη σημαία ή με τα σύμβολα της.

Από αυτά που δημοσιοποιούν οι ίδιες οι οργανώσεις είναι προφανές ότι εξοπλίζονται και χρηματοδοτούνται απευθείας από την Τουρκία. Επίσης, στα χέρια αυτών των οργανώσεων δεν βρίσκονται μόνο τουρκικά όπλα ή όπλα που συνδέονται με τουρκικές αγορές, αλλά και αμερικανικά, όπως το τυφέκιο Μ14 ΕΒR, που φαίνεται στα χέρια του Ramazan Addi το 2017.

Ramazan Addi


Αν και δεν είναι πιθανό τα όπλα αυτά να δόθηκαν απευθείας από τους Αμερικανούς, τέτοια όπλα έχουν δοθεί σε παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως η 23η Ταξιαρχία και η Μεραρχία al-Hamza, που λαμβάνουν τουρκική και αμερικανική υποστήριξη. Από εκεί έφτασαν τα όπλα αυτά στους Τουρκομάνους· για παράδειγμα η al-Hamza έχει τουρκομανική υπομονάδα.

Τούρκοι υπήκοοι έχουν επιδείξει αυξημένο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε τουρκομανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις και αυτό είναι ευρέως γνωστό στην Τουρκία.

Καθώς η Λαττάκεια παραμένει σχετικά ήσυχη, η Τουρκία μπορεί να το δει αυτό ως μια ευκαιρία να παγιώσει τη σκιώδη επιρροή της στην Idlib και στο Χαλέπι. Οι εθνικιστές Τουρκομάνοι στη Συρία μπορεί να εμφανιστούν ως μια νέα δυναμική στο συριακό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου