Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Οι Αμερικανοί Πιέζουν τους Κούρδους της Συρίας να Αποδεχθούν την Παρουσία Τουρκικών Στρατευμάτων

Οι Αμερικανοί Πιέζουν τους Κούρδους της Συρίας να Αποδεχθούν την Παρουσία Τουρκικών Στρατευμάτων


Οι ΗΠΑ ζητούν σειρά συμβιβασμών από τους Κούρδους συμμάχους τους στη Συρία, οι οποίοι όμως αντιδρούν. –Της Amberin Zaman στο AL MONITOR


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι ΗΠΑ πιέζουν τους Κούρδους συμμάχους τους στη Συρία να χαλαρώσουν τις αντιδράσεις τους και να επιτρέψουν σε τουρκικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στη δική τους πλευρά των τουρκο-συριακών συνόρων. Οι τουρκικές δυνάμεις θα είναι μέρος της προτεινόμενης ζώνης ασφαλείας στη ΒΑ Συρία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του SDF, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν να επιτραπεί σε «περιορισμένο αριθμό» τουρκικών δυνάμεων να αναπτυχθεί στη συριακή πλευρά των συνόρων, κατά μήκος μίας λωρίδας γης που εκτείνεται ανατολικά από τον Ευφράτη μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ. Ο ίδιος είπε στο Al-Monitor: «Το θέμα έχει ήδη τεθεί σε εμάς και θεωρούμε την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος μας εξαιρετικά προβληματική και έχουμε καταστήσει τη θέση μας καθαρή».

Η ίδια πηγή είπε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στη Συρία, Τζιμ Τζέφρεϋ, αναμένονταν να ταξιδέψει στη ΒΑ Συρία τις επόμενες μέρες, όπου πιθανότατα θα επαναλάμβανε την απαίτηση να επιτραπεί η είσοδος τουρκικών στρατευμάτων στη ΒΑ Συρία.

Ο διοικητής του SDF, Μαζλούμ Κομπάνι, είναι γνωστό ότι είναι φανατικά αντίθετος σε οποιαδήποτε είσοδο τουρκικών δυνάμεων. Αλλά, ο Κομπάνι είναι και υπέρμαχος της διατήρησης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, πράγμα που τον δεσμεύει. Ένας άλλος αξιωματούχος του SDF είπε στο Al-Monitor ότι η αμερικανική απαίτηση δεν θα γίνει ποτέ δεκτή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Al-Monitor για σχολιασμό των παραπάνω.

Ο Τζέφρεϋ είπε, στο ετήσιο συνέδριο των τουρκο-αμερικανικών επιχειρηματικών λόμπυ στην Ουάσινγκτον, ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν δρόμο ακόμη για να συμφωνήσουν στο περίγραμμα της συμφωνίας για τη ζώνη ασφαλείας, αν και συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σ΄ αυτή. Από σχόλια του Τζέφρεϋ που μεταφράστηκαν στα τουρκικά και μεταδόθηκαν από το τουρκικό κανάλι NTV γίνεται ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τις ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας και ότι οι δύο πλευρές εργάζονται σε ένα σχέδιο που θα αποκλείσει το YPG. Κάποιοι, οι οποίοι προσδιορίζονται ασαφώς ως «ντόπιοι», υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσουν το YPG. «Άραβες στις περιοχές με αραβική πλειοψηφία και Κούρδοι στις άλλες», είπε αξιωματούχος του SDF, επιβεβαιώνοντας τη γνώση του σχεδίου.

Το YPG είναι η κινητήριος δύναμη του SDF, αλλά συνδέεται με το ΡΚΚ. Το ΡΚΚ έχει πολεμήσει για την κουρδική ανεξαρτησία στην αρχή, και για την κουρδική αυτονομία μετά, από το 1984. Η Τουρκία θεωρεί και τις δύο οργανώσεις τρομοκρατικές και υπαρξιακή απειλή για την τουρκική εθνική ασφάλεια. Η Τουρκία πνέει τα μένεα για τη συνεχιζόμενη συνεργασία των ΗΠΑ με το YPG. Σχεδόν δεν περνάει μέρα χωρίς κάποιο, ελεγχόμενο από την τουρκική κυβέρνηση, ΜΜΕ να μη δημοσιοποιήσει κάποια «απόδειξη» την αμερικανικής προδοσίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατ΄ ιδίαν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μικρή διαφορά ανάμεσα στο YPG και στο ΡΚΚ. Τείνουν όμως να υποστηρίζουν την ευφάνταστη άποψη ότι το YPG μπορεί να διαχωριστεί από το ΡΚΚ και τους διοικητές του στο ιρακινό Κουρδιστάν. Σύμφωνα με αναφορές, η Ουάσινγκτον, τώρα, λέει στους Κούρδους της Συρίας να «αφήσουν το YPG», ενώ ψιθυρίζει ασαφείς υποσχέσεις ότι θα φέρει την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτσαλάν.


Πιο πιθανό είναι οι ΗΠΑ να φύγουν. Ο Richard Outzen, υψηλόβαθμος σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για θέματα Συρίας, είπε σε ένα πάνελ οργανωμένο από το Ίδρυμα SETA, ένα τουρκικό φιλοκυβερνητικό think-tank στην Ουάσινγκτον, ότι: «Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τη Συρία, αλλά υπάρχουν κάποια έργα σταθεροποίησης που θα πρέπει να γίνουν πρώτα. Η αποχώρηση των στρατευμάτων δεν σημαίνει και αποχώρηση της πολιτικής».

Ο Outzen επίσης είπε: «Έχει υπάρξει όλο και πιο δύσκολο να έχουμε μία συνεκτική πολιτική για τη Συρία στις διμερείς μας σχέσεις».

Τα λόγια του θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως καρφί για άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, και ειδικότερα αυτούς στην Κεντρική Διοίκηση, που θέλουν να διατηρήσουν τη συμμαχία με το SDF και έχουν αντιδράσει από τον Δεκέμβριο, οπότε ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία εντός τριάντα ημερών.

Η αποχώρηση έχει αναβληθεί, αλλά δεν έχει ανακληθεί.

Σύμφωνα με πηγές, με εσωτερική γνώση των διαβουλεύσεων μεταξύ Άγκυρας, Ουάσινγκτον και SDF, η αμερικανική πίεση στους Κούρδους της Συρίας ταιριάζει στο ευρύτερο σχέδιο της Ουάσινγκτον, που απαιτεί παραχωρήσεις από το SDF, εκ μέρους της Άγκυρας, χωρίς η Άγκυρα να δίνει κάτι στους Κούρδους σε αντάλλαγμα. Ο Κομπάνι είπε πρόσφατα στο Al-Monitor ότι η Τουρκία δεν ικανοποιείται ποτέ και συνεχίζει να ζητάει περισσότερα.

Η κατάσταση στην, κατά πλειοψηφία αραβική, Μάνμπιτζ είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση.

Η Τουρκία διακήρυττε ότι θα εισβάλει στη Μάνμπιτζ, εάν από το στρατιωτικό και το νομοθετικό συμβούλιο της πόλης δεν απομακρύνονταν όλα τα άτομα που η Άγκυρα θεωρούσε ότι συνδέονταν με το YPG. Τον Ιανουάριο τα συμβούλια της Μάνμπιτζ ανασυστάθηκαν με νέα μέλη σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Και όμως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί ότι θα εισβάλει στη Μάνμπιτζ και θα εξαφανίσει το YPG από τα σύνορα.

Ο Ερντογάν επανέλαβε αυτές τις απειλές και τη νύχτα των δημοτικών εκλογών, στις 31 Μαρτίου, διαλύοντας κάθε ελπίδα ότι όλα αυτά ήταν προεκλογική ρητορική, για να κερδηθούν εθνικιστικές ψήφοι.

«Ο στόχος μας τώρα είναι να εξαφανίσουμε τις τρομοκρατικές δομές στη Μάνμπιτζ και ανατολικά του Ευφράτη», είπε ο Ερντογάν, «και να κάνουμε τη Συρία ασφαλή, ώστε οι Σύριοι που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας να γυρίσουν στα σπίτια τους». Ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ πρόσφατα εγκαινίασε ένα προκεχωρημένο διακλαδικό κέντρο επιχειρήσεων στα σύνορα, απ΄ όπου, υποτίθεται. θα συντονιστεί η επιχείρηση στη Μάνμπιτζ.

Ο Τζέφρεϋ και η ομάδα του έχουν χρησιμοποιήσει τις απειλές του Ερντογάν για να ζητήσουν περισσότερα από το SDF και να πιέσουν για την υιοθέτηση του μοντέλου της Μάνμπιτζ ανατολικά του Ευφράτη. «Λένε στο SDF ότι δεν μπορούν να κρατήσουν τους Τούρκους απ΄ έξω, γι΄ αυτό πρέπει να τους αφήσουμε να μπουν ειρηνικά», είπε μία πηγή, οικεία με τον τρόπο σκέψης της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι Κούρδοι δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα πέρα από διαβεβαιώσεις ότι κάθε παραχώρηση τους αποτρέπει και μία τουρκική επίθεση. Είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο, είπε η ίδια πηγή.

Αυτή η πολιτική κατευνασμού φαίνεται να έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις απειλές της Ουάσιγκτον ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών S-400 και για τη συνεχιζόμενη φυλάκιση Αμερικανών υπηκόων και Τούρκων που εργάζονται σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, με ψευδείς κατηγορίες για ανάμιξη σε τρομοκρατικές πράξεις.

Την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον πιέζει τους Κούρδους να μη διαπραγματευτούν με τον Άσαντ, και αντιθέτως να συνταχθούν με την Τουρκία εναντίον του, έτσι ώστε να εξασκηθεί η μέγιστη πίεση σ΄ αυτόν, με την ελπίδα να πέσει. Αυτό θα εκπλήρωνε τον άλλο στόχο της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι η μείωση της επιρροής του Ιράν. Θα μπορούσε ακόμη να απομακρύνει την Τουρκία από την αγκαλιά της Ρωσίας, ή έτσι τουλάχιστον διατείνεται αυτό το σκεπτικό.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το παραπάνω σκεπτικό δεν προβλέπει πως θα αντιδράσει η Ρωσία, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι  δεν θα καλωσορίσει περαιτέρω τουρκικό εποικισμό στη Συρία, ειδικά του είδους που λαμβάνει χώρα στην Αφρίν, όπου η Τουρκία ανέτρεψε τις κουρδικές δυνάμεις με τη ρωσική άδεια.

Στο μεταξύ η Μάνμπιτζ γίνεται όλο και πιο ασταθής. Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη μίας επίθεσης στις 26 Μαρτίου που σκότωσε εφτά σκοπούς του στρατιωτικού συμβουλίου της πόλης. Δίδυμες εκρήξεις χτύπησαν τη Μάνμπιτζ στις 11 Απριλίου, τραυματίζοντας πολλούς πολίτες. Ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τέσσερις Αμερικανούς και δέκα ντόπιους τον Ιανουάριο. Ήταν η φονικότερη μέρα για τους Αμερικανούς στη Συρία. Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη και γι΄ αυτήν την επίθεση.

Ο Fabrice Balanche, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο 2 της Λυών, ειδικός σε θέματα Συρίας, είπε στο Al-Monitor: «Η επίθεση στη Μάνμπιτζ ήταν ένα μήνυμα του τι θα επακολουθήσει αν οι Αμερικανοί μείνουν. Η Ρωσία, το Ιράν, κανένας δεν θα τους αφήσει ήσυχους. Και η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών μπορεί απλά να επιλέξει να κοιτάει αλλού».

2 σχόλια :

  1. ελπίζω να είναι εντάξει να κάνω share τα άρθρα σας κυρίως στην Πτηση και διάστημα, αναφέροντας πάντα το μπλογκ σας και την πηγή του. Αν υπάρχει κάποια ένσταση απο την μεριά σας, ευχαρίστως να μην το ξανακάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή