Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Οι Χούθις Χρησιμοποίησαν Οπλισμένο Drone για να Χτυπήσουν Ανώτατους Αξιωματικούς της Υεμένης

Οι Χούθις Χρησιμοποίησαν Οπλισμένο Drone για να Χτυπήσουν Ανώτατους Αξιωματικούς της Υεμένης


Στις 10 Ιανουαρίου 2019, ένα drone, σύμφωνα με αναφορές, προσέβαλλε κυβερνητική βάση στην Υεμένη, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης. Από το πλήγμα αυτό, έχει αναφερθεί, ότι σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και ανώτατοι αξιωματικοί. Η ανάλυση της επίθεσης δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκε μία παραλλαγή του drone Ababil T, γνωστή ως Qasef 1. Το άρθρο αυτό αναλύει το συμβάν και τις πιθανές του επιπτώσεις. –Του Nick Waters στο bell¿ngcat.


Θέση

Η θέση της επίθεσης αναφέρθηκε ότι ήταν η αεροπορική βάση Al Anad. Ο γεωεντοπισμός των βίντεο της επίθεσης έδειξε, όμως, ότι αυτή συνέβη στη στρατιωτική βάση Al Anad, περίπου 5 χλμ. από την αεροπορική.

Εικόνα 1 Σύγκριση της οροσειράς (πηγή)

Εικόνα 2 Ακριβής γεωεντοπισμός (πηγή)

Οι περισσότεροι χάρτες συγκρούσεων, από ανοιχτές πηγές, δείχνουν ότι αυτή η τοποθεσία είναι περίπου 30 χλμ. από το πλησιέστερο έδαφος που κατέχουν οι Χούθις, έξω από το βεληνεκές των περισσότερων συμβατικών πυροβόλων.

Εικόνα 3 Η περιοχή που κατέχεται από τους Χούθις επισημαίνεται με κόκκινο. Η θέση της επίθεσης καταδεικνύεται με την κίτρινη τελεία. (πηγή)

Η επίθεση

Το παρακάτω βίντεο δείχνει σχετικά καθαρά, όπου φαίνεται ένα αντικείμενο να κατέρχεται προς τη θέση της εξέδρας και να εκρήγνυται πάνω της.

(πηγή)

Ένα βίντεο με την έκρηξη σε αργή κίνηση παρατίθεται παρακάτω. Η οροφή της εξέδρας φαίνεται κάτω δεξιά.


Αν και είναι δύσκολο να είναι σίγουρος κανείς, το βίντεο φαίνεται να δείχνει το drone να εκρήγνυται ακριβώς πάνω από την εξέδρα, όπου οι επίσημοι κάθονταν για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Αυτό ταιριάζει με τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν μετά την επίθεση και έδειχναν λίμνες αίματος στην εξέδρα. Αυτές οι λίμνες είναι ακριβώς μπροστά από τις δερμάτινες πολυθρόνες στο κέντρο της εξέδρας, όπου κάθονταν οι πιο σημαντικοί προσκεκλημένοι.

Εικόνα 4 Λίμνη αίματος εκεί όπου κάθονταν οι ανώτατοι αξιωματικοί. (πηγή)

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από την εξέδρα δείχνει τη στιγμή της επίθεσης, αλλά όχι και το ίδιο το drone. Φαίνεται ότι ο ομιλητής έπεσε στο πάτωμα τραυματισμένος, ενώ υπάρχει σημαντική αναταραχή στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.


(πηγή)

Οι απώλειες

Μέχρι στιγμής οι αναφορές για τις απώλειες είναι αντιφατικές. Ιατρικό προσωπικό σε παρακείμενο νοσοκομείο ισχυρίστηκε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν. Στους τραυματίες αναφέρθηκε ότι περιλαμβάνονται ο Στρατηγός Zidani, ο διευθυντής πληροφοριών Ταξίαρχος Mohammed Saleh Tamah και ο ανώτατος αξιωματικός Fadel Hasan. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές εάν ο αρχηγός του στρατού Στρατηγός Abdullah al-Nakhi τραυματίστηκε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι υπήρχαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Εικόνα 5 Σύνθετη εικόνα που δείχνει τους υψηλόβαθμους επισκέπτες. Παρατηρείστε τον ομιλητή στο άκρο δεξιό. (πηγή, πηγή)

Το drone

Θραύσματα που φαίνονται στα βίντεο και στις εικόνες της επίθεσης, καθώς και το χαρακτηριστικό σχήμα του drone που φαίνεται στα βίντεο, δείχνουν ότι πρόκειται για σχεδίαση από την ιρανική οικογένεια Ababill II. Μία έκδοση του Ababill II, το Ababill Τ, χρησιμοποιείται από τους Χούθις ως Qasef 1.

Εικόνα 6 Σύγκριση ενός καταληφθέντος Ababill Τ (πηγή) και των στιγμιότυπων από το βίντεο του BBC (πηγή)

Ένας κινητήρας που ανακτήθηκε μετά την επίθεση φαίνεται να είναι ο DLE 111 (πετρέλαιο), του ίδιου είδους με αυτόν που βρήκε η CAR (Conflict Armament Research) στο Ababill Τ.

Εικόνα 7 Σύγκριση κινητήρων. (πηγή και πηγή)

Άλλα τμήματα φαίνονται να ταιριάζουν με το μπροστινό κάναρντ και τις πίσω πτέρυγες του Ababill Τ.

Εικόνα 8 Σύγκριση πίσω πτέρυγας. Παρατηρήστε ότι το πτερύγιο κλίσης λείπει από την πάνω εικόνα (πάνω πηγή, κάτω πηγή)

Εικόνα 9 Σύγκριση μπροστινών κάναρντ (πάνω πηγή, κάτω πηγή)

Οι Χούθις έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το Qasef 1 είναι ένα από τα πολλά drone που σχεδιάζουν και παράγουν τοπικά, αλλά λεπτομερής έρευνα από την CAR έδειξε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτά τα drone έφτασαν στην Υεμένη, λαθραία, από το Ιράν. Οι Χούθις έχουν, ακόμη, ισχυριστεί ότι έχουν αναπτύξει παραγωγική βάση και παράγουν αυτά τα drone στην Υεμένη, το οποίο σίγουρα θα πρέπει να θεωρηθεί ως πιθανό.

Η χρησιμοποίηση των Qasef 1/Ababil T ταιριάζει με ισχυρισμούς των Χούθις μετά την επίθεση, αν και δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν ένα «Qasef 2Κ». Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε σε τι διαφέρει ένα Qasef 2Κ από ένα Qasef 1.

Τα drone Ababil T δεν είναι ιδιαίτερα προηγμένα ΜΕΑ και προέρχονται από μία οικογένεια drone που χρησιμοποιούνταν για Α/Α εκπαίδευση. Αν και έχουν εξοπλιστεί με εκρηκτικά και χρησιμοποιούνται για την προσβολή στόχων σε απόσταση, έχουν πολύ περιορισμένες ικανότητες, συγκρινόμενα, για παράδειγμα, με το MQ-9 Reaper ή το κινεζικό Wing Loong. Οι Χούθις έχουν χρησιμοποιήσει GPS για να στείλουν τα Ababil T σε προκαθορισμένες συντεταγμένες, με τον έλεγχο ενός αυτόματου πιλότου, μία απλή τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί και στα πιο απλοϊκά drone.


Ανάλυση

Η επίθεση αυτή είναι μία σημαντική επίδειξη των δυνατοτήτων των Χούθις. Αν και τα Ababil T έχει αναφερθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον των ραντάρ των σαουδαραβικών Patriot, το παρών γεγονός είναι περισσότερο σύνθετο. Γιατί ενώ τα ραντάρ ήταν, κατά το πλείστον, στατικά, οι επίσημοι της παρέλασης βρίσκονταν στην εξέδρα μέσα σε ένα περιορισμένο παράθυρο χρόνου.

Οι Χούθις έπρεπε να γνωρίζουν που και πότε θα λάμβανε χώρα η παρέλαση και πότε ακριβώς να εκτοξεύσουν το drone για να χτυπήσει την εξέδρα όταν ήταν γεμάτη από στόχους υψηλής αξίας (ΣΥΑ). Φαίνεται επίσης πιθανό ότι γνώριζαν πως πολλοί άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί θα ήταν παρόντες.

Το ακριβές όπλο που μετέφερε το drone είναι άγνωστο, αλλά ο αριθμός των θυμάτων δείχνει ότι ήταν αποτελεσματικό. Σύμφωνα με μία αναφορά το drone ήταν προγραμματισμένο να εκραγεί 20 μ. πάνω από τον στόχο. Εάν το drone ήταν οπλισμένο με κάποιου είδους κατευθυντικό πυρομαχικό κατά προσωπικού, παρόμοιο με μια νάρκη claymore, τότε αυτό το ύψος θα μεγιστοποιούσε τη φονική ακτίνα του πυρομαχικού. Μέχρι τη στιγμή που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές δεν έχουν ανακτηθεί θραύσματα του συγκεκριμένου πυρομαχικού.

Συμπέρασμα

Το γεγονός αυτό είναι ένας σημαντικός σταθμός στον πόλεμο στην Υεμένη και στη χρήση των οπλισμένων drone σε συγκρούσεις γενικότερα. Οι Χούθις φαίνεται ότι συνδύασαν αποτελεσματικές πληροφορίες με καλή σχεδίαση και χρησιμοποίησαν ένα απλοϊκό, αλλά αποτελεσματικό εργαλείο για να προσβάλλουν πολλαπλούς ΣΥΑ. Αν και ο ακριβής αριθμός των απωλειών αναμένεται, οι Χούθις έδειξαν ότι μπορούν να φτάσουν βαθιά στην εχθρική περιοχή και να χτυπήσουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού της Υεμένης.

Την τελευταία δεκαετία τα ΜΕΑ έχουν διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, είτε ως μικρές εμπορικές πλατφόρμες σαν το DJI Phantom, είτε ως μεγάλες στρατιωτικές σαν το Wing Loon. Η διάδοση αυτή επέκτεινε το βάθος και την πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων που μπορούν να διεξάγουν μη κρατικοί δρώντες, είτε αυτό αφορά την επίθεση στη ρωσική αεροπορική βάση, είτε την προσπάθεια δολοφονίας του Μαδούρο, είτε την επίθεση σε μία συγκέντρωση υψηλόβαθμων αξιωματικών, εκεί όπου οι ίδιοι θεωρούσαν ότι ήταν ασφαλείς. Είναι πιθανό, στο εγγύς μέλλον, να δούμε τη βασική ιδέα πίσω από αυτήν την επίθεση να αναπτύσσεται περαιτέρω.

Σχετικές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου