Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Το Ισραήλ Αποκαλύπτει Περισσότερα για τη Στρατιωτική Εμπλοκή του στη Συρία

Το Ισραήλ Αποκαλύπτει Περισσότερα για τη Στρατιωτική Εμπλοκή του στη Συρία
Η φωτογραφία παρεσχέθη από τα «Κεντρικά Στρατιωτικά ΜΜΕ της Συρίας» και δείχνει πυραύλους που έχουν εκτοξευθεί, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη προσβάλουν θέσεις της συριακής αεράμυνας και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στη Δαμασκό, τον Μάιο του 2018.

Τις τελευταίες ημέρες Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ευθέως τις επιθέσεις τους σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, πιθανόν ως προοίμιο μεγαλύτερης εμπλοκής. –του Jamie Detmer στο Voice of America


Το Ισραήλ διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ιρανικών στόχων στο συριακό έδαφος για περισσότερα από δύο χρόνια.

Πολλές αποστολές καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, αλλά αυτή τη βδομάδα οι Ισραηλινοί, σε μια σπάνια ενέργεια, επιβεβαίωσαν μία αεροπορική επιδρομή σε ιρανική κρυψώνα όπλων κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Ο απερχόμενος Ισραηλινός Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Gadi Eisenkot, αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες κατά την παράδοση των καθηκόντων του στον 54χρονο αλεξιπτωτιστή Στρατηγό Aviv Kochavi.

Με τον πολυετή εμφύλιο στη Συρία να πνέει τα λοίσθια και το Ισραήλ να είναι αποφασισμένο να αποτρέψει πιθανή ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στια σύνορα του, οι αναλυτές λένε ότι η ασυνήθιστη παραδοχή της αεροπορικής επιδρομής την προηγούμενη Κυριακή και η διάθεση του Eisenkot να συζητήσει πως το Ισραήλ επιτίθεται σε ιρανικούς στόχους στη Συρία υπογραμμίζει τους κινδύνους της κλιμάκωσης.

Στρατηγός Gadi Eisenkot
Ο Στρατηγός Gadi Eisenkot στις 16/2/2015.

Ο Eisenkot, ο οποίος αποστρατεύτηκε την Τρίτη μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας στην IDF, είπε στη βρετανική Sunday Times ότι: «Τον Ιανουάριο του 2017 αρχίσαμε τις επιθέσεις σε υποδομές που κατασκεύαζαν Ιρανοί στη Συρία. Οι οποίες κλιμακώθηκαν από τα μέσα του 2017. Ξεκινήσαμε επιτιθέμενοι κάποιες φορές κάθε βδομάδα. Χωρίς να κάνουμε δηλώσεις. Κάτω από το ραντάρ.».

Τόσο το Ισραήλ, όσο και το Ιράν, που είναι σύμμαχος της Ρωσίας στην υποστήριξη της κυβέρνησης του Άσαντ, προσπαθούν να βρεθούν στην καλύτερη θέση για να υποστηρίξουν τα εθνικά τους συμφέροντα στη μεταπολεμική Συρία. Το ισραηλινό Ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφαλείας, ένα ινστιτούτο με επιρροή στο Πανεπιστήμιο της Τελ Αβίβ, υποστήριξε στην ετήσια εκτίμηση του ότι: «Το Ισραήλ πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα ότι η μάχη του για να αποτρέψει τη στρατιωτική εγκατάσταση του Ιράν στη Συρία μπορεί να πρέπει να επεκταθεί και στον Λίβανο ή ακόμη και στο Ιράν.».


«Τα περισσότερα μέτωπα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ είναι πολύ ρευστά: η Συρία, ο Λίβανος και η Λωρίδα της Γάζας. Και στα τρία, παρά την αμοιβαία αποτροπή μεταξύ των αντιτιθέμενων μερών, υπάρχει η πιθανότητα κλιμάκωσης προς μία ευρεία σύγκρουση και γενικό πόλεμο, σε περισσότερα από ένα μέτωπα τη φορά», εκτιμά το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το Ισραήλ είναι ένας γενικευμένος πόλεμος στον βορρά που θα περιλαμβάνει το Ιράν, τη Χεζμπολλά και τη Συρία.

«Μια τέτοια σύγκρουση πιθανόν θα επεκταθεί και στα νότια και το Ισραήλ θα βρεθεί να μάχεται και τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας», προειδοποίησε.

Οι επιδρομές των Ισραηλινών εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία ξεκίνησαν γύρω στο 2013, όταν βομβάρδιζαν φάλαγγες που μετέφεραν ιρανικά όπλα στη Χεζμπολλά, τη λιβανέζικη σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση που μάτωσε την IDF το 2006. Ο Eisenkot παραδέχθηκε ότι το Ισραήλ προμήθευε ελαφρά όπλα σε κάποιες ανταρτικές συριακές ομάδες, κάτι που όλοι το υποπτεύονταν αλλά δεν το επιβεβαίωναν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Οι αεροπορικές επιθέσεις από το 2017 στοχεύουν κατευθείαν σε ιρανικές βάσεις. Μία επίθεση, τον Μάιο, έλαβε χώρα την ημέρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμην Νετανιάχου επισκέπτονταν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα. Ο σκοπός του Νετανιάχου ήταν να αποσπάσει μία υπόσχεση ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθούσε να περιορίσει το Ιράν από την εγκαθίδρυση μόνιμων βάσεων στη Συρία.

Πούτιν και Νετανιάχου στη Μόσχα
Πούτιν και Νετανιάχου στη Μόσχα στις 9/5/2018.

Ο Πούτιν συμφώνησε ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι οι ιρανικές δυνάμεις θα έμεναν τουλάχιστον 15 χλμ. μακριά από τα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία. Ο υπουργός εξωτερικών του, Sergei Lavrov, δημόσια ανακοίνωσε ότι «μόνο ο συριακός στρατός (SAA: Syrian Arab Army) θα βρίσκεται στα σύνορα με το Ισραήλ».

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο έχει περιορισμένη επιρροή στην Τεχεράνη και ότι η άσκηση ισορροπίας της Ρωσίας μεταξύ Ισραήλ, Άσαντ και Ιράν θα δοκιμάσει τη διπλωματική ευλυγισία ακόμη και του Πούτιν. Τον Σεπτέμβριο η Ρωσία αγνόησε τις αντιρρήσεις του Ισραήλ και ανακοίνωσε την παράδοση των πυραύλων επιφανείας – αέρος S-300 στη Συρία.

Οι προθέσεις του Ισραήλ

Στο μεταξύ, η δημόσια επιβεβαίωση από τον Νετανιάχου, της αεροπορικής επίθεσης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού την προηγούμενη Κυριακή και η αναφορά από τον Eisenkot στις επιχειρήσεις είναι σαφείς ενδείξεις ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να αποσυρθεί.

Ο Eisenkot είπε ότι το Ισραήλ έχει «εκτελέσει χιλιάδες επιθέσεις χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη και χωρίς να ζητά τα εύσημα». Είπε ότι το Ισραήλ έριξε δύο χιλιάδες βόμβες σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, μόνο το 2018. Αναγνώρισε, ακόμη, ότι έγιναν επιθέσεις με πυραύλους και κάποιες επιχειρήσεις στο έδαφος από ειδικές δυνάμεις.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ελπίδα τους ότι ο Άσαντ μπορεί να θελήσει να περιορίσει τους Ιρανούς, όταν σταθεροποιήσει τον έλεγχο του στη Συρία, αλλά ακόμη κι έτσι το Ιράν θα ζητήσει στρατηγικά ανταλλάγματα για τη στήριξη που του παρείχε. Ο Νετανιάχου επεσήμανε, στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις αεροπορικές του επιθέσεις για όσο οι Ιρανοί παραμένουν στη Συρία.

Η δήλωση αυτή έφερε σειρά δημόσιων απειλών από Ιρανούς στρατιωτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και από τον Mohammad Ali Jafari, διοικητή των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, που προειδοποίησε: «Να ξέρετε ότι παίζετε με την ουρά του λιονταριού. Να φοβάστε την ημέρα που οι ιρανικοί πύραυλοι θα πέσουν στα κεφάλια σας»

Σχετικές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου