Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Σύντομα Σχόλια για Ερντογάν, Πούτιν, Τραμπ, Συρία

Σύντομα Σχόλια για Ερντογάν, Πούτιν, Τραμπ, Συρία


Σύντομα σχόλια με αφορμή τη νέα τουρκική επιχείρηση στη Συρία από τον πρόεδρο του Al Monitor. –Του Andrew Parasiliti  στο AL MONITOR


Στη Συρία τα φώτα στρέφονται στον Πούτιν

Μετά την απόφαση του Τραμπ να κάνει πίσω, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις εισέρχονται στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στη θέση να επιδιώξει τη δική του «συμφωνία του αιώνα» - μια συμφωνία ανάμεσα στον Ερντογάν, τον Άσαντ και τους Κούρδους της Συρίας, που έχουν εγκαταλειφθεί από τις ΗΠΑ.

Αντίθετα με την κυβέρνηση του Τραμπ, ο Πούτιν έχει καλές σχέσεις με τον Άσαντ και τον Ιρανό Χασάν Ρουχανί, καθώς και με τον Ερντογάν, και σε μικρότερο βαθμό με το κουρδικό PYD/YPG.

Οι σχέσεις Ερντογάν – Άσαντ ήταν καλές μέχρι το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία το 2011. Οι Κούρδοι της Συρίας, από την πλευρά τους, έχουν συνυπάρξει, κάποιες φορές όχι εύκολα, με τη συριακή κυβέρνηση. Ο Πούτιν θέλει να αναβιώσει τη σχέση Τουρκίας – Συρίας, τώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις βγαίνουν από τη μέση και τόσο ο Ερντογάν όσο και το PYD/YPG δεν στηρίζονται στις ΗΠΑ για μία συμφωνία.

Οι ηγέτες των Κούρδων της Συρίας γνώριζαν από τον Δεκέμβριο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν, ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ήταν πλέον περισσότερο ζήτημα του «πότε» παρά του «αν». Οι Κούρδοι δεν έκλεισαν ποτέ τους διπλωματικούς διαύλους με τη Δαμασκό και αυτή η επικοινωνία φαίνεται τώρα να εντείνεται.

Ο διοικητής του SDF Μαζλούμ Κομπάνι είπε αυτή τη βδομάδα: «Σκεφτόμαστε μία συνεργασία με τον Άσαντ, με σκοπό να πολεμήσουμε τις τουρκικές δυνάμεις».

Η Αμπερίν Ζαμάν έγραψε: «Εάν ο Άσαντ αποδεχτεί την προσφορά θα αναβιώσει τη συμμαχία που είχε συνάψει ο πατέρας του Χαφέζ αλ-Άσαντ με το ΡΚΚ τη δεκαετία του 1980 και τέλειωσε όταν η Τουρκία απείλησε με πόλεμο τη Συρία το 1998».

Ο Ντέηβιντ Ιγκνάσιους ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί να συντονίζει την επιχείρηση της με τη Ρωσία, που σημαίνει ότι ο Άσαντ δεν είναι απέξω και ότι οι Κούρδοι, που έχουν ορκιστεί να πολεμήσουν, θα εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες.

Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ρουχανί έχουν πιέσει τον Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τη Συμφωνία των Αδάνων του 1999 ως βάση της επίλυσης των προβλημάτων του στη Συρία. Με τη συμφωνία αυτή τερματίστηκε η στήριξη του ΡΚΚ από τη Συρία. Ο Ερντογάν θεωρεί το PYD/YPG άμεσα συνδεδεμένο με το ΡΚΚ και απειλή παρομοίου επιπέδου με το Ισλαμικό Κράτος.

Το Ιράν υποστηρίζει μία προσέγγιση που θα σέβεται την ακεραιότητα της Συρίας, που αναγνωρίσθηκε και στη Συμφωνία των Αδάνων. «Η λύση για την επίτευξη της ασφάλειας στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας περνά μέσα από την παρουσία του συριακού στρατού σε όλες αυτές τις περιοχές», είπε ο Ρουχανί και συμπλήρωσε: «Οι Κούρδοι πρέπει να συνεργαστούν με τον συριακό στρατό που στην πραγματικότητα είναι ο στρατός της πατρίδας τους».  

Ίσως είναι λιγότερο γνωστό ότι η Αίγυπτος και το Ιράν ήταν οι διαμεσολαβητές της Συμφωνίας των Αδάνων.

Ο Πούτιν θα υποστηρίξει την κίνηση του Ερντογάν για τη δημιουργία της «ασφαλούς ζώνης» και μετά θα επιδιώξει να μεσολαβήσει μεταξύ Άγκυρας, Δαμασκού και Κούρδων. Αυτές οι τρεις πλευρές μπορεί τώρα να είναι στα μαχαίρια, αλλά ο Πούτιν και ο Ρουχανί θα επιδιώξουν τη συνεννόηση. Ο Πούτιν είτε θα βρεθεί στο κέντρο μιας κατάστασης που δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί είτε θα λύσει τη σύγκρουση με τους δικούς του όρους.


Η επίθεση του Ερντογάν στους Κούρδους θα χαλαρώσει τους δεσμούς του με τον Τραμπ;

Ο Ερντογάν, όπως και ο Τραμπ και ο Πούτιν, πιστεύει στην εξωτερική πολιτική με συναντήσεις. Η επίσημη γραφειοκρατία μπορεί να αφήνεται απέξω και να ακολουθεί μετά.

Εάν θέλετε να παρακολουθείτε την Τουρκία παρακολουθείστε τι λέει ο Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά τις συναντήσεις του με τον Τραμπ ή τον Πούτιν. Μόνο μετά από αυτές κινούνται τα πράγματα. Τα υπόλοιπα είναι συνήθως σκηνικό, που παίζει ως υπόβαθρο μέχρι την επόμενη συνάντηση ή τηλεφώνημα.

Ο Ερντογάν δεν κατηγορεί τον Τραμπ για την ελεύθερη πτώση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Αντιθέτως, βλέπει τον Τραμπ ως τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τις δύο χώρες. Ο Τραμπ, μέχρι τώρα, έχει αντισταθεί στις κυρώσεις για την Τουρκία για την αγορά των S-400, επιδιώκει την άνοδο των εμπορικών συναλλαγών και έχει αποδεχτεί την τουρκική ζώνη ασφαλείας.

Τα τουρκικά, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναδύουν μία συμπάθεια για τα πολιτικά προβλήματα του Τραμπ, η προεδρία του οποίου υπονομεύεται από το αμερικανικό «βαθύ κράτος», και επιδιώκουν παραλληλισμούς με την προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν το 2016.

Ο Μαξ Σουκχώφ υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρεις αρχές με τις οποίες ο Πούτιν προσεγγίζει τον Ερντογάν, και οι οποίες έχουν επιφέρει το σημερινό επίπεδο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, μετά την καταβαράθρωση τους με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24:
  1. Δείξε ενσυναίσθηση στα ζητήματα που είναι ευαίσθητα και σημαντικά για την τουρκική ασφάλεια.
  2. Χάραξε κόκκινες γραμμές, αλλά και δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας σε αυτά τα θέματα.
  3. Εκμεταλλεύσου τα λάθη των Αμερικανών και χρησιμοποίησε τα προς όφελος σου.

Ο Ερντογάν χρειάζεται τον Πούτιν περισσότερο από ποτέ, ενώ η σχέση του με τον Τραμπ μπορεί να διαταραχθεί από την επίθεση στο PYD/YPG. Ο Τραμπ έγραψε στο τουίτερ ότι οποιαδήποτε αδικαιολόγητη χρήση βίας από την Τουρκία θα έχει καταστρεπτική επίπτωση στην οικονομία και στο νόμισμα της και ότι η τουρκική εισβολή ήταν μία «κακή ιδέα» που δεν έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Το επόμενο κρίσιμο σημείο θα είναι η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου – υποθέτοντας ότι θα υλοποιηθεί.

Σχετικές αναρτήσεις


1 σχόλιο :

  1. Καλημέρα,Πλέον έχει βιώσει και η Συρία τον δικό της Αττίλα,με πανομοιότυπο θα έλεγα τρόπο.Εχει ενδιαφέρον το γεγονός οτι η Τουρκία και το 1974 και σήμερα ακολουθεί το ίδιο σχεδόν μοτίβο και σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο και σε επιχειρησιακό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή