Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Η Ρωσική Άποψη για την Άμυνα – Η Ομάδα

Η Ρωσική Άποψη για την Άμυνα – Η Ομάδα


Η ρωσική μηχανοκίνητη ομάδα πεζικού στην άμυνα.


Η ομάδα μηχανοκίνητου πεζικού στην άμυνα, συνήθως, ενεργεί ως μέρος μιας διμοιρίας, αλλά μπορεί να ενεργήσει και ανεξάρτητα από αυτή ως ενεδρεύον τμήμα. Το ΒΜΡ, χωρίς  την ομάδα μέσα, μπορεί να ενεδρεύει ή να είναι ανεξάρτητη πλατφόρμα εκτόξευσης πυρών (roving BMP) ή να είναι μέρος της ομάδας ΒΜΡ (bronegruppa) του τάγματος ή του λόχου. Η ομάδα αμύνεται σε μέτωπο μέχρι εκατό μέτρα. 

Συγκρότηση

Σύνθεση ρωσικής Μ/Κ ομάδας
Σύνθεση ρωσικής Μ/Κ ομάδας. 
ΠΗΓΗThe Russian Way of War
Η ομάδα είναι το μικρότερο τμήμα στον ρωσικό στρατό. Η δύναμη της ομάδας ποικίλει, αλλά τυπικά αποτελείται από 4 – 14 άτομα. Η ομάδα μηχανοκίνητου πεζικού είναι το βασικό δομικό στοιχείο του μηχανοκίνητου τάγματος και αποτελείται από 7 – 9 στρατιώτες. Οι μηχανοκίνητες ομάδες επιβαίνουν σε ΒΜΡ, σε BTR ή σε MT-LB. Η συγκρότηση της Μ/Κ ομάδας περιλαμβάνει:

Την ημιομάδα ελιγμού.
Την ημιομάδα υποστηρίξεως.
Το ΒΜΡ ή το BTR.






Θέσεις Μάχης

Η μηχανοκίνητη ομάδα καταλαμβάνει κύριες και εναλλακτικές θέσεις για το ΒΜΡ (ή το BTR), για το πολυβόλο, για τον εκτοξευτή βομβίδων και για τους τυφεκιοφόρους. Οι θέσεις αυτές βρίσκονται σε σχέση με τις διπλανές ομάδες, και η ομάδα μπορεί να βρίσκεται στο μέτωπο ή στα πλευρά του σημείου στηρίγματος της διμοιρίας. Η απόσταση ανάμεσα στην κύρια και στην εναλλακτική θέση για το πολυβόλο και το RPG πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε μέτρα. Στον τομέα της ομάδας μπορεί να βρίσκονται και όπλα που ελέγχονται από προϊστάμενα κλιμάκια. Αν ο χρόνος το επιτρέπει θα πρέπει να σκαφτεί θέση για το ΒΜΡ (ή το BTR).

Άμυνα ομάδας κατά μέτωπο
Άμυνα ομάδας κατά μέτωπο. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα η υπό εξέταση ομάδα είναι η κεντρική ομάδα μιας διμοιρίας που αμύνεται μετωπικά. Η ομάδα υποστηρίζεται από ένα άρμα μάχης (συμβολίζεται με ρόμβο στο σχεδιάγραμμα) και ένα μέσο πολυβόλο από τη διμοιρία ή τον λόχο. Αυτά τα δύο έχουν τομείς βολής που επικαλύπτουν τους τομείς βολής των πλευρικών ομάδων.

Η αμυνόμενη ομάδα στο πλευρό της εχθρικής επίθεσης
Η αμυνόμενη ομάδα στο πλευρό της εχθρικής επίθεσης. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα η ομάδα βρίσκεται στο πλευρό της κατεύθυνσης της εχθρικής επίθεσης. Η ομάδα υποστηρίζεται από ένα άρμα μάχης και ένα πολυβομβιδοβόλο AGS-17 (Avtomatischeskyi Granatmyot Stankovyi – 17). Καθώς ο εχθρός επιτίθεται μετωπικά στην κύρια θέση άμυνας, η πλευρική ομάδα τον θέτει υπό τα πυρά της.

Μετωπική άμυνα ομάδας υποστηριζόμενη από πλευρικά πυρά
Μετωπική άμυνα ομάδας υποστηριζόμενη από πλευρικά πυρά. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα η ομάδα αμύνεται μετωπικά και υποστηρίζεται από το πλευρικό πυρ δύο αρμάτων μάχης που βρίσκονται αριστερά και δεξιά της.

Σχέδιο Πυρός

Το σχέδιο πυρός της ομάδας περιλαμβάνει μία ζώνη πυρός για τα «προωθημένα» όπλα, [1] μία ζώνη συνεχών πολυστρωματικών πυρών στο μέτωπο και στα πλευρά της ομάδας και το σχέδιο για τη μεταφορά των πυρών σε άλλη απειλούμενη κατεύθυνση. Ο ομαδάρχης διοικεί με τον ασύρματο, με τη φωνή, με σήματα με τα χέρια και με το προσωπικό του παράδειγμα. Ο ομαδάρχης επιλέγει να βρίσκεται εκεί που μπορεί να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των πυρών της ομάδας του.

Σχέδιο πυρός της 1ης Μ/Κ Ομάδας
Σχέδιο πυρός της 1ης Μ/Κ Ομάδας. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Ο ομαδάρχης συντάσσει το σχέδιο πυρός [2] για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν τομείς που θα μείνουν ακάλυπτοι ή τομείς που θα αλληλεπικαλύπτονται χωρίς λόγο. Η ομάδα αμύνεται ως μέρος της διμοιρίας και του λόχου, οπότε στοιχεία που αφορούν τις διπλανές ομάδες και στοιχεία από το σχέδιο πυρός του λόχου θα περιλαμβάνονται και στο σχέδιο πυρός της ομάδας. Η 1η Ομάδα είναι η μεσαία ομάδα της διμοιρίας, είναι εγκατεστημένη εντός χαρακώματος, ενώ ναρκοπέδιο με Α-Τ και Κ/Π νάρκες και κώλυμα από αγκαθωτό συρματόπλεγμα βρίσκεται μπροστά της.

Το πολυβόλο της ομάδας και το RPG έχουν κύριες θέσεις στο χαράκωμα και συμπληρωματικές τέτοιες ώστε να αντιμετωπίζουν απειλές από τα πλευρά ή τα νώτα. Το ΒΜΡ της ομάδας καταλαμβάνει θέση περίπου 200 μ. πίσω από το χαράκωμα και έχει δύο εναλλακτικές και μία συμπληρωματική θέση. Οι εναλλακτικές θέσεις βρίσκονται αμέσως πίσω από το χαράκωμα στα πλευρά της ομάδας και η συμπληρωματική θέση είναι πιο πίσω από την κύρια, με μέτωπο προς τα νώτα, για να εκπληρώνει την απαίτηση για περιμετρική άμυνα. Υπάρχουν, ακόμη, η κύρια και οι εναλλακτικές θέσεις για το άρμα μάχης στα δεξιά της ομάδας. Ο τομέας βολής της ομάδας οριοθετείται από χαρακτηριστικά σημεία στο έδαφος. Το δεξί όριο του τομέα της 1ης Ομάδας οριοθετείται από τον Στόχο 4, ενώ το αριστερό όριο από μία συστάδα δέντρων στα 1.000 μ. Τα ομαδικά όπλα της ομάδας και το ΒΜΡ έχουν δικούς τους τομείς βολής. Η ομάδα, και τα ομαδικά της όπλα, μπορούν, τη διαταγή, να εκτείνουν τον τομέα βολής τους. Τα νέα όρια, σε μία τέτοια περίπτωση, φαίνονται με τις διακεκομμένες γραμμές. Σε περιπτώσεις περιορισμένης ορατότητας τα όρια των τομέων βολής μπορεί να καταδεικνύονται με ακόντια επισημάνσεως.

Η προετοιμασία της άμυνας περιλαμβάνει και την αναγνώριση της περιοχής μπροστά από το χαράκωμα για να εντοπιστούν νεκροί τομείς που θα πρέπει να καλύπτονται με βομβίδες ή χειροβομβίδες. Ο διμοιρίτης έχει καθορίσει δύο περιοχές εμπλοκής στον τομέα του. Οι περιοχές αυτές είναι σχεδιασμένες για να αναχαιτίσουν την εχθρική έφοδο συγκεντρώνοντας όλα τα άμεσα πυρά της διμοιρίας σε ένα μέτωπο πλάτους 400 μ. Η 1η Ομάδα βάλλει στο τετράγωνο «1» της περιοχής εμπλοκής της διμοιρίας. Αντίστοιχα, ο διοικητής του λόχου έχει καθορίσει μία περιοχή εμπλοκής για τον λόχο. Κάθε διμοιρία βάλλει στο τετράγωνο με τον αντίστοιχο αριθμό.

Σημειώσεις

[1] Τα «προωθημένα» όπλα αναπτύσσονται μπροστά από τις κύριες αμυντικές θέσεις με σκοπό να τραβήξουν τα εχθρικά πυρά και να προσβάλουν εχθρικούς στόχους πριν αρχίσει η κυρίως μάχη. Οι Ρώσοι στρατιώτες εκπαιδεύονται να μην απαντούν στην εχθρική αναγνώριση διά πυρών ή στην εμφάνιση εχθρικών οχημάτων, γιατί έτσι επιδιώκει ο εχθρός να διαπιστώσει τη θέση και τη διάταξη των αμυνομένων, τη θέση των ομαδικών όπλων, των οχημάτων και το επίπεδο της ετοιμότητας τους. Τα «προωθημένα» όπλα βάλλουν από προσωρινές θέσεις και τη διαταγή επανέρχονται στις κύριες θέσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου