Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Η Ρωσική Άποψη για την Άμυνα – Το Τάγμα

Η Ρωσική Άποψη για την Άμυνα – Το Τάγμα


Το ρωσικό μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού στην άμυνα.


Ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού στην άμυνα μπορεί να βρίσκεται στο 1ο ή στο 2ο κλιμάκιο της αμυνόμενης ταξιαρχίας, σε μια προωθημένη θέση στην περιοχή ασφαλείας ή να είναι μέρος της εφεδρείας. Ένα τάγμα του 1ου κλιμακίου καταλαμβάνει και προετοιμάζει την πρώτη τοποθεσία της αμυντικής ζώνης της ταξιαρχίας. Το εύρος της αμυντικής περιοχής που θα ανατεθεί στο τάγμα είναι μέχρι 5 χλμ. πλάτος και 3 χλμ. βάθος. Ένα τάγμα του 2ου κλιμακίου καταλαμβάνει και προετοιμάζει τη δεύτερη τοποθεσία της αμυντικής ζώνης της ταξιαρχίας. Κατά κανόνα, η πυροβολαρχία όλμων και η διμοιρία AGS-17 (πολυβομβιδοβόλα) είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του διοικητή του τάγματος.

Συγκρότηση - Διάταξη

Στον ρωσικό στρατό τα τμήματα τάγματος και κάτω θεωρούνται «υπομονάδες», σε αντίθεση με τα συντάγματα και τις ταξιαρχίες που θεωρούνται πλήρεις «μονάδες». Τα ανεξάρτητα τάγματα, όπως π.χ. το 54ο Αεραποβατικό Τάγμα της Φρουράς, θεωρούνται «μονάδες». Τα μηχανοκίνητα τάγματα έχουν παρόμοια δομή, είτε χρησιμοποιούν ΒΜΡ είτε BTR είτε MT-LB. Τα τάγμα έχει, συνήθως, τρεις Μ/Κ λόχους, μία πυροβολαρχία όλμων, μία διμοιρία αναγνώρισης, μία διμοιρία πολυβομβιδοβόλων, μία διμοιρία Α-Τ, μία διμοιρία διαβιβάσεων, μία διμοιρία μηχανικού και μία διμοιρία ΔΜ, με σύνολο περίπου 500 στρατιώτες. Καθώς τα BTR έχουν μικρότερη ισχύ πυρός από τα ΒΜΡ τα τάγματα που χρησιμοποιούν BTR μπορεί να έχουν μία επιπλέον Α-Τ διμοιρία. Μ/Κ τάγμα που ενεργεί ανεξάρτητα θα έχει ενισχύσεις σε στοιχεία Α/Α, αναγνώρισης και ΔΜ, ανάλογα με την αποστολή. Το τάγμα συνήθως διοικείται από έναν αντισυνταγματάρχη. Το επιτελείο του τυπικά περιλαμβάνει τον α΄ υποδιοικητή, τον υποδιοικητή για το προσωπικό, τον υποδιοικητή για τη ΔΜ και έναν σύμβουλο πυροβολικού. (Στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία εμφανίστηκαν τα Τακτικά Συγκροτήματα Τάγματος (Battalion Tactical Group BTG), τα οποία είναι ουσιαστικά μίνι-ταξιαρχίες, με μονάδες όλων των όπλων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει αναφορά εδώ και εδώ).

Το τάγμα θα αμυνθεί όπως παρακάτω:
  • Λόχοι 1ου κλιμακίου με ενισχύσεις.
  • Λόχος 2ου κλιμάκιου ή εφεδρική διμοιρία.
  • Τμήματα υπό τον έλεγχο του διοικητή του τάγματος (μοίρα πυροβολικού, πυροβολαρχία όλμων, δρια Α-Τ, δρια AGS-17, δρια Α/Α).
  • Ομάδα ΒΜΡ.
  • Προφυλακές μάχης.
Το μηχανοκίνητο τάγμα, κατά κανόνα, αμύνεται συγκροτώντας δύο κλιμάκια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συγκροτήσει μόνο ένα και να τηρεί εφεδρεία τουλάχιστον μιας διμοιρίας. Το 1ο κλιμάκιο αποτελείται από δύο (ή και τους τρεις) μηχανοκίνητους λόχους. Το 2ο κλιμάκιο αποτελείται από ένα μηχανοκίνητο λόχο ή την εφεδρεία, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από διμοιρία. Στον ρωσικό στρατό μία μοίρα πυροβολικού μπορεί να διατεθεί σε ένα τάγμα πεζικού (ή αρμάτων). Ο διοικητής του τάγματος ασκεί άμεσο έλεγχο στη δρια AGS-17, στη δρια Α-Τ και στον διατιθέμενο λόχο φλογοβόλων. Ανάλογα με την κατάσταση, το τάγμα, μπορεί να σχηματίσει ομάδα ΒΜΡ και προφυλακές μάχης. Η ομάδα ΒΜΡ θεωρείται εφεδρική δύναμη που έχει δρομολόγια αντεπιθέσεως και προκαθορισμένες θέσεις από τις οποίες θα φράξει την εχθρική επίθεση.

Ένα τάγμα που αμύνεται στο 1ο κλιμάκιο αναμένεται να:
  • Επιδράσει αποφασιστικά επί του εχθρού καθώς αυτός αναπτύσσεται για να επιτεθεί.
  • Αποκρούσει την εχθρική επίθεση.
  • Μην επιτρέψει την εχθρική εισχώρηση.
  • Διατηρήσει τα σημεία στηρίγματος.
Ένα τάγμα που αμύνεται στο 2ο κλιμάκιο αναμένεται να:
  • Μην επιτρέψει τη διάρρηξη των θέσεων των ταγμάτων του 1ου κλιμακίου.
  • Αντεπιτεθεί εναντίον εχθρικής εισχώρησης στο ΠΟΤ.
Η εφεδρεία ενός μηχανοκίνητου τάγματος καταλαμβάνει ΧΣ πίσω από τους λόχους 1ου κλιμακίου, προετοιμάζει ένα σημείο στηρίγματος και προετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις.

Το πυροβολικό που διατίθεται στο τάγμα παραμένει συγκεντρωμένο και υποστηρίζει τους λόχους του 1ου κλιμακίου. Μπορεί, όμως, μία πυροβολαρχία να διατίθεται σε έναν λόχο.

Το τμήμα AGS-17, φλογοβόλων, κ.ά. παραμένουν υπό τον έλεγχο του διοικητή του τάγματος, καταλαμβάνουν θέσεις στα σημεία στηρίγματος των λόχων, ή μεταξύ αυτών, και χρησιμοποιούνται επί της κύριας προσπάθειας του εχθρού, για να καλύψουν πλευρά και να υποστηρίξουν αντεπιθέσεις.

Η εφεδρεία Α-Τ του τάγματος αποτελείται από τη δρια Α-Τ. Η αποστολή της είναι να καταστρέφει τεθωρακισμένα που έχουν εισχωρήσει στο βάθος της αμυντικής θέσης, να καλύπτει αρματικές προσβάσεις και πλευρά.

Η ομάδα ΒΜΡ (bronegruppa) έχει αποστολή, μεταξύ άλλων, να κλείνει κενά που μπορούν να δημιουργηθούν στην αμυντική διάταξη από το εχθρικό πυροβολικό. Αποτελείται από άρματα μάχης, ΒΜΡ (ή BTR) από λόχους του 1ου και 2ου κλιμακίου και ενεργεί επί των κύριων κατευθύνσεων που άγουν στην αμυντική τοποθεσία. Διοικείται από τον διμοιρίτη διμοιρίας λόχου του 1ου κλιμακίου.

Οι «προφυλακές μάχης» επιδιώκουν να προκαλέσουν τις μέγιστες απώλειες στον αντίπαλο συνδυάζοντας το αιφνιδιαστικό πυρ με ναρκοπέδια. Μπορούν να αποτελούνται από μία διμοιρία, ή ομάδα, ενισχυμένη με τμήμα φλογοβόλων και σκαπανέων. Καταλαμβάνουν οργανωμένες θέσεις επί αρματικών προσβάσεων στα πλευρά και στα περίχωρα κατοικημένων τόπων.

Το παραπάνω γράφημα δείχνει τις τυπικές αποστάσεις στην άμυνα ενός μηχανοκίνητου τάγματος στο οποίο έχει διατεθεί μία ίλη αρμάτων. Το τάγμα αμύνεται σε δύο κλιμάκια και έχει δημιουργήσει ένα χώρο καταστροφής (στο κέντρο). Έχει συγκροτήσει ομάδα ΒΜΡ, με άρματα μάχης και τα ΒΜΡ του λόχου του 2ου κλιμακίου. Οι θέσεις βολής της πυροβολαρχίας όλμων είναι στο βάθος της θέσης. Μία πυροβολαρχία Α/Α συστημάτων 2S6 Tugunska είναι αναπτυγμένη στον χώρο του λόχου 2ου κλιμακίου. Οι αποστάσεις που δίνονται είναι τυπικές και τροποποιούνται ανάλογα με το έδαφος, την κατάσταση και την απειλή. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Το Κέντρο Αντιστάσεως του Τάγματος

To κέντρο αντιστάσεως του τάγματος περιλαμβάνει:
  • Τα σημεία στηρίγματος των λόχων, που συνδέονται μεταξύ τους κατά μήκος του μετώπου και στο βάθος της αμυντικής περιοχής και επί των οποίων υπάρχει ενσωματωμένο σύστημα πυρών και κωλυμάτων.
  • Κύριες, εναλλακτικές και προσωρινές θέσεις για τα πυροβόλα, τα άρματα μάχης, τα ΤΟΜΑ και τα άλλα μέσα πυρός.
  • Τις θέσεις των στοιχείων τοπικής ασφαλείας.
Η αμυντική περιοχή του τάγματος έχει τρία ή τέσσερα χαρακώματα και αποτελείται από τα σημεία στηρίγματος των λόχων τις θέσεις βολής για το πυροβολικό και τα άλλα όπλα, τον ΧΣ της ομάδας ΒΜΡ και τις θέσεις αντεπιθέσεως διά πυρών. Τα κενά μεταξύ των σημείων στηρίγματος των λόχων μπορεί να είναι μέχρι 1.000 μ. και μεταξύ των σημείων στηρίγματος των διμοιριών μέχρι 300 μ.

Το πρώτο χαράκωμα. Το πρώτο χαράκωμα βρίσκεται στο ΠΟΤ και το ίχνος του καθορίζεται από τον διοικητή της ταξιαρχίας. Η ακριβής του θέση καθορίζεται από τον διοικητή του τάγματος και επανδρώνεται από τις διμοιρίες του 1ου κλιμακίου. Ναρκοπέδια στρώνονται μπροστά από το πρώτο χαράκωμα.

Το δεύτερο χαράκωμα. Το δεύτερο χαράκωμα εγκαθίσταται 400 – 600 μ. από το πρώτο. Οι δυνάμεις του δεύτερου χαρακώματος καλύπτουν με τα πυρά τους τις δυνάμεις του πρώτου. Επιπλέον, πρέπει να μπορούν να καλύπτουν με τα πυρά τους τις προσβάσεις προς το ΠΟΤ και τα κωλύματα μπροστά από αυτό.

Το τρίτο χαράκωμα. Το τρίτο χαράκωμα εγκαθίσταται 600 – 1.000 μ. από το δεύτερο, και σε τέτοια θέση ώστε οι δυνάμεις που το επανδρώνουν να μπορούν να βάλλουν με άμεσα πυρά μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου χαρακώματος, σε άλλους τομείς, αλλά και μπροστά από το ΠΟΤ. Το τρίτο χαράκωμα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ενέργειας εναντίον απειλούμενης εισχώρησης.

Το τέταρτο χαράκωμα. Το τέταρτο χαράκωμα εγκαθίσταται 400 – 600 ή 600 – 1.000 μ. από το τρίτο. Οι δυνάμεις που επανδρώνουν το τέταρτο χαράκωμα καλύπτουν με τα πυρά τους τις δυνάμεις του τρίτου, όπως και προσβάσεις που άγουν στο ΠΟΤ και τα κωλύματα μπροστά από αυτό.

Το Σχέδιο Πυρός του Τάγματος

Ο διοικητής του τάγματος επιδιώκει τη συγκέντρωση των πυρών διαφόρων όπλων με σκοπό την καταστροφή του εχθρού. Το σχέδιο πυρός πρέπει να ενσωματώνεται επιμελώς με το σχέδιο κωλυμάτων. Περιλαμβάνει:
  • Ζώνες πολυστρωματικών πυρών και τομείς βολής Α/Α πυρών, στο μέτωπο της αμυντικής περιοχής, στα πλευρά και σε όλο το βάθος της.
  • Ζώνες Α-Τ πυρών και συνεχή πυρά από όλους τους τύπους των όπλων μπροστά από το ΠΟΤ, στα κενά, στα πλευρά και σε όλο το βάθος της αμυντικής περιοχής, με σκοπό την καταστροφή των αρμάτων του πρώτου εχθρικού κύματος και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων.
  • Προσχεδιασμένη μεταφορά πυρών.
Το σχέδιο πυρός λαμβάνει υπόψη:
  • Τις δυνατότητες των διαφόρων όπλων.
  • Τη στενή συνεργασία μεταξύ τους.
  • Την επίδρασή των πυρών όταν συσχετίζονται με τα φυσικά και τεχνητά κωλύματα.
Το τάγμα είναι έτοιμο να εφαρμόσει το σχέδιο πυρός του όταν:
  • Οι θέσεις μάχης είναι επανδρωμένες.
  • Οι πινακίδες στόχου έχουν συνταχθεί.
  • Έχει εξασφαλιστεί η παρουσία των αναγκαίων πυρομαχικών και πυραύλων.
Το παρατηρητήριο – ΣΔ του τάγματος βρίσκεται πίσω από τους λόχους 1ου κλιμακίου ‘η στην περιοχή του λόχου 2ου κλιμακίου, περίπου 2 χλμ. από το ΠΟΤ.

Κωλύματα

Τα κωλύματα τοποθετούνται μπροστά από τα στοιχεία τοπικής ασφαλείας, μπροστά από το ΠΟΤ, στα κενά μεταξύ των λόχων, στα πλευρά του τάγματος και σε όλο το βάθος της θέσης του. Τα τεχνητά κωλύματα αναπτύσσονται σε σχέση με τα φυσικά κωλύματα, το σχέδιο πυρός και τις ανάγκες κίνησης των λόχων του τάγματος και γειτονικών μονάδων. Τα κωλύματα περιλαμβάνουν:
  • Ναρκοπέδια.
  • Κωλύματα που εξαναγκάζουν τον εχθρό σε συγκεντρώσεις.
  • Κωλύματα που κατασκευάζονται επιτόπου.
  • Διάφορα είδη εμποδίων εναντίον αρμάτων και προσωπικού.
Μέσα Ενίσχυσης

Τα παρακάτω τμήματα μπορούν να διατεθούν για την ενίσχυση ενός τάγματος:
  • Μία ίλη αρμάτων
  • Μία μοίρα ή πυροβολαρχία πυροβολικού
  • Μία πυροβολαρχία Α/Α
  • Μία διμοιρία μηχανικού
  • Κάποιο τμήμα αναγνώρισης ΡΒΧ
Ενέργειες Μετά τη Λήψη της Αποστολής

Σε απουσία άμεσης επαφής με τον εχθρό, ο διοικητής του τάγματος:
  • Παίρνει την απόφαση του για το σχέδιο της άμυνας.
  • Ενημερώνει τους υποδιοικητές του και τους υφιστάμενους διοικητές.
  • Διεξάγει αναγνωρίσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων αποσαφηνίζει εκκρεμή ζητήματα.
  • Εκδίδει τη διαταγή του.
  • Οργανώνει το σύστημα πυρών, υποστήριξης, διοίκησης και ελέγχου.
  • Οδηγεί το τάγμα στην περιοχή που θα αμυνθεί και οργανώνει την υποστήριξη μηχανικού.
Εάν ο διοικητής διαταχθεί να μεταπέσει στην άμυνα ενώ είναι σε επαφή με τον εχθρό τότε:
  • Οργανώνει την κατάληψη και οχύρωση των κατευθύνσεων προς απαγόρευση.
  • Ενώ συμβαίνει αυτό παίρνει την απόφαση του για το αμυντικό του σχέδιο.
  • Εκδίδει τη διαταγή του.
  • Οργανώνει το σύστημα πυρών, ΡΒΧ άμυνας και τα αντίμετρα απέναντι στα πυρομαχικά ακριβείας.
  • Εκδίδει διαταγές για την υποστήριξη του τάγματος.
  • Οργανώνει την υποστήριξη μηχανικού στην αμυντική περιοχή.
  • Διεξάγει αναγνωρίσεις, στη διάρκεια των οποίων αποσαφηνίζει εκκρεμή ζητήματα.

Ζητήματα που Πρέπει να Απασχολούν τον Διοικητή

Λόχοι 1ου κλιμακίου, ενισχύσεις, σημεία στηρίγματος, κύρια προσπάθεια. έργα που πρέπει να αναληφθούν προς απόκρουση της εχθρικής επίθεσης και καταστροφή του εχθρού που έχει εισχωρήσει στην αμυντική περιοχή, ο αριθμός των χαρακωμάτων και το ίχνος τους, τομείς βολής, δευτερεύοντες τομείς βολής, περιοχές εμπλοκής, δυνάμεις που αναγκαιούν για την ασφάλεια πλευρών, σημείων συνδέσμου και κενών, ποιος είναι υπεύθυνος γι΄ αυτά και ποιος τους παρέχει υποστήριξη.
Λόχοι 2ου κλιμακίου, δρομολόγια αντεπιθέσεων, τοποθεσίες αναχαίτισης.
Εφεδρεία, ΧΣ, αποστολές για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστεί, τοποθεσίες αναχαίτισης.
Ομάδα ΒΜΡ, σύνθεση, ΧΣ και χρόνος κατάληψης του, γραμμές αντεπίθεσης διά πυρών, αποστολές για τις οποίες θα προετοιμαστεί.
Προφυλακές μάχης, σύνθεση, τόπος, αποστολή, αλληλουχία σύμπτυξης.
ΥΔ πυροβολικό και υποστήριξη όλμων, διαδοχή της υποστήριξης στην περιοχή ασφαλείας, αποστολές βολής κατά την κίνηση του αντιπάλου προς το ΠΟΤ, πυρά εναντίον του εχθρού που έχει εισχωρήσει, υποστήριξη της αντεπίθεσης του 2ου κλιμακίου, κύριες, εναλλακτικές και προσωρινές θέσεις βολής.
Αποστολές των AGS-17 προς υποστήριξη του 1ου κλιμακίου προς απόκρουση των επιθέσεων του εχθρικού πεζικού, κύριες και συμπληρωματικές θέσεις, ζώνες πυρών, δευτερεύοντες τομείς βολής, περιοχές εμπλοκής, θέσεις φραγμού.
Τμήματα Α-Τ, θέσεις αναπτύξεως τους, η κατεύθυνση της εχθρικής επιθέσεως, η γραμμή αναπτύξεως τους, η διαδοχή κατάληψης της, αποστολές για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούν, το σήμα έναρξης και παύσης πυρός, ενέργειες μετά την εκπλήρωση της αποστολής.
Τμήματα Α/Α, θέσεις βολής, τομείς αναγνώρισης εχθρικών αεροσκαφών, χρόνος και βαθμός ετοιμότητας, διαδοχή της εκτέλεσης του πυρός.
Τμήματα ασφαλείας μπροστά από το ΠΟΤ, θέσεις, αποστολές, υποστήριξη, ιεράρχηση των αιτήσεων πυρός, διαδοχή της σύμπτυξης.
Ολοκλήρωση της διαταγής, χρόνος ετοιμότητας, χρόνος κατάληψης της άμυνας, ο χρόνος ετοιμότητας του συστήματος πυρών, χρόνος ολοκλήρωσης των έργων του μηχανικού, η διαδοχή των εργασιών παραλλαγής και οχύρωσης της αμυντική περιοχής.

Σχετικές αναρτήσεις







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου