Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Η Ρωσική Άποψη για την Άμυνα – Ο Λόχος

Η Ρωσική Άποψη για την Άμυνα – Ο Λόχος


Ο ρωσικός μηχανοκίνητος λόχος πεζικού στην άμυνα.


Ο μηχανοκίνητος λόχος πεζικού στην άμυνα μπορεί να βρίσκεται στο 1ο ή στο 2ο κλιμάκιο του τάγματος, σε μία προωθημένη θέση στην περιοχή ασφαλείας ή να ανήκει στην εφεδρεία. Όταν η προϊστάμενη δύναμη διακόπτει την επαφή με τον εχθρό και συμπτύσσεται, ο λόχος μπορεί να αναλάβει καθήκοντα οπισθοφυλακής ή πλαγιοφυλακής. Το σημείο στηρίγματος ενός μηχανοκίνητου λόχου μπορεί να έχει πλάτος μέχρι 1,5 χλμ. και βάθος μέχρι 1 χλμ. Οι διμοιρίες στο σημείο στηρίγματος του λόχου μπορούν να τάσσονται σε ημικύκλιο, ώστε να μπορούν να κλιμακώνονται σε διάφορα εδάφη.

Συγκρότηση - Διάταξη

Οι ρωσικοί λόχοι ποικίλουν σε μέγεθος, αλλά οι περισσότεροι έχουν 2 – 4 διμοιρίες, με 30 – 100 άτομα. Οι περισσότεροι λόχοι ανήκουν σε τάγματα, αλλά κάποιοι ανήκουν απευθείας σε υψηλότερα κλιμάκια. Ο μηχανοκίνητος λόχος αποτελείται από τρεις διμοιρίες, διοικείται από λοχαγό και έχει ένα στοιχείο διοικήσεως 7 ατόμων: διοικητής, υποδιοικητής, υπαξιωματικός διοικήσεως, αρχιτεχνίτης, νοσοκόμος, βομβιστής, χειριστής ραντάρ. Ο Μ/Κ λόχος έχει δύναμη περίπου 100 στρατιώτες. Στους Μ/Κ λόχους που χρησιμοποιούν BTR μπορεί να υπάρχει μία επιπλέον Α-Τ ομάδα.

Ο λόχος θα αμυνθεί όπως παρακάτω:

  • 1ο κλιμάκιο, που αποτελείται από δύο διμοιρίες.
  • 2ο κλιμάκιο ή εφεδρεία, που αποτελείται από μία διμοιρία.
  • Πυροβολαρχία πυροβολικού ή πυροβολαρχία όλμων ΥΔ στον λόχο για την υποστήριξη του 1ου  κλιμακίου.
  • Όπλα που θα διατεθούν απευθείας στον διοικητή του λόχου.
Ανάλογα με την κατάσταση ο λόχος μπορεί σχηματίσει ομάδα ΒΜΡ (bronegruppa). Συνήθως οι λόχοι αμύνονται σε δύο κλιμάκια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αμυνθούν σε ένα με κάποιο τμήμα συνδυασμένων όπλων ως εφεδρεία.

Το παραπάνω γράφημα δείχνει την τυπική διάταξη μηχανοκίνητου λόχου που αμύνεται σε ένα κλιμάκιο, στο 1ο κλιμάκιο του αμυνόμενου τάγματος, με έναν ουλαμό αρμάτων ΥΔ. Ο διοικητής του λόχου αμύνεται με τις τρεις διμοιρίες μπροστά, αλλά σε σχήμα ημικυκλίου, για να δημιουργηθεί ένας χώρος καταστροφής. Μία ομάδα βρίσκεται μπροστά για να παραπλανήσει τον εχθρό ως προς τη φίλια διάταξη. Το σχέδιο είναι ο εχθρός να εισέλθει στον χώρο καταστροφής και να εξοντωθεί από τα πυρά. Ο ανωτέρω λόχος (1ος Μ/Κ Λόχος) έχει δύο εφεδρείες, μία δρια από άλλο λόχο (3η Δρια/2ου Λόχου) και τη δική του ομάδα ΒΜΡ. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Το παραπάνω γράφημα δείχνει τη διάταξη μηχανοκίνητου λόχου που αμύνεται σε δύο κλιμάκια στο 2ο κλιμάκιο του αμυνόμενου τάγματος. Οι διμοιρίες είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να δημιουργείται χώρος καταστροφής στο εσωτερικό της τοποθεσίας του λόχου, στον οποίο αρχικά είναι ταγμένο ένα άρμα (απεικονίζεται με ρόμβο). Πίσω και αριστερά από αυτό υπάρχει μία προετοιμασμένη γραμμή θέσεων, όπου άρματα και ΒΜΡ μπορούν να συμπτυχθούν, και μαζί με ένα ενεδρεύον τμήμα (στα δεξιά) να φράξουν την εχθρική εισχώρηση. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Το Σημείο Στηρίγματος του Λόχου

Το σημείο στηρίγματος του λόχου δημιουργείται για να υποστηρίξει την αμυντική αποστολή του λόχου, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή, τις δυνατότητες των τμημάτων του, τον διαθέσιμο χρόνο και τη φύση του εδάφους, και περιλαμβάνει:
  • Θέσεις στην περιοχή ασφαλείας.
  • Θέσεις για άρματα μάχης, ΒΜΡ, BTR, Α-Τ πυραύλους, οργανικά και ΥΔ όπλα.
  • Χαρακώματα και ορύγματα συγκοινωνίας.
  • Το σημείο στηρίγματος του λόχου έχει δύο χαρακώματα και αποτελείται από τα σημεία στηρίγματος των διμοιριών, τις θέσεις μάχης των οργανικών και ΥΔ όπλων, τον ΧΣ της ομάδας ΒΜΡ και το παρατηρητήριο – ΣΔ του λόχου.
Τα κενά μεταξύ των σημείων στηρίγματος των διμοιριών μπορούν να είναι μέχρι 300 μ. Τα σημεία στηρίγματος των διμοιριών εγκαθίστανται εκεί όπου μπορούν να φράξουν τις πιθανότερες κατευθύνσεις επίθεσης του εχθρού.

Το πρώτο χαράκωμα είναι στο πρόσθιο όριο της τοποθεσίας (ΠΟΤ) του λόχου. Μπροστά από αυτό υπάρχουν νάρκες και κωλύματα. Το ίχνος του πρώτου χαρακώματος επιλέγεται σε σχέση με την παρουσία αντιαρματικών κωλυμάτων, τη δυνατότητα να παρέχει καλή παρατήρηση προς τον εχθρό και τη δυνατότητα εκπομπής συνεχών πυρών μπροστά, στα πλευρά, στα κενά και στο βάθος της τοποθεσίας.

Το δεύτερο χαράκωμα βρίσκεται 400 – 600 μ. πίσω από το πρώτο, ώστε το τμήμα που βρίσκεται στο δεύτερο χαράκωμα να μπορεί να υποστηρίξει αυτούς που βρίσκονται στο πρώτο, να εκπέμψει πυρά επί εχθρικών κατευθύνσεων επί του ΠΟΤ και να καλύψει με πυρά κωλύματα μπροστά από το ΠΟΤ.

Το παρατηρητήριο –ΣΔ του λόχου βρίσκεται στο βάθος του σημείου στηρίγματος και μέχρι 800 μ. από το ΠΟΤ, σε θέση που να παρέχει την καλύτερη δυνατή παρατήρηση.

Σχέδιο Πυρός

Το παραπάνω γράφημα δείχνει τις τυπικές αποστάσεις της διάταξης ενός λόχου στην άμυνα. Οι αποστάσεις αυτές θα τροποποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περίστασης. Οι διαδοχικές γραμμές δείχνουν τις αποστάσεις εμπλοκής διαφόρων οπλικών συστημάτων, με βάση ότι αυτά βρίσκονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στο ΠΟΤ, και δείχνουν την απόσταση από την οποία θα αρχίσουν να προσβάλλουν τον αντίπαλο. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Το παραπάνω γράφημα δείχνει το σχέδιο πυρός ενός λόχου στην άμυνα. Αμύνεται με δύο διμοιρίες μπροστά και μία πίσω και έχει λάβει μέτρα περιμετρικής άμυνας. Υπάρχουν επιπλέον ένας ουλαμός αρμάτων και δύο στοιχεία φλογοβόλων (ο εκτοξευτής RPO μπορεί να βάλλει το εμπρηστικό βλήμα RPO-Z, το θερμοβαρικό βλήμα RPO-A και το καπνογόνο βλήμα RPO-D). Υπάρχει το σημείο διακομιδής τραυματιών του λόχου στη διμοιρία 2ου κλιμακίου. Ο διοικητής του λόχου έχει καθορίσει τομείς βολής και έχει σημειώσει τις περιοχές εμπλοκής των διμοιριών και του λόχου στον χάρτη. Ακόμη, έχει χαράξει τις γραμμές απ΄ όπου τα διαφορετικά όπλα (Α-Τ Κ/Β, πυροβόλα αρμάτων, ΒΜΡ, πολυβόλα) θα μπορούν να ανοίξουν πυρ. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Η ιδέα του σχεδίου πυρός του λόχου είναι η συγκέντρωση των πυρών διαφόρων όπλων για τον σκοπό της καταστροφής του εχθρού. Το σχέδιο πυρός του λόχου περιλαμβάνει:
  • Περιοχές εμπλοκής και τομείς βολής Α/Α όπλων επί κατευθύνσεων που άγουν στην τοποθεσία, μπροστά από το ΠΟΤ, στα πλευρά και σε όλο το βάθος της άμυνας.
  • Ζώνες αντιαρματικών πυρών και συνεχή πολυστρωματικά πυρά όλων των τύπων των όπλων πριν από το ΠΟΤ, στα κενά, στα πλευρά και σε όλο το βάθος της άμυνας προς καταστροφή του πρώτου κύματος των εχθρικών τεθωρακισμένων.
  • Προσχεδιασμένη μεταφορά πυρών.
Το σχέδιο πυρός λαμβάνει υπόψη του τα παρακάτω:
  • Τις δυνατότητες των υπαρχόντων όπλων.
  • Την ενσωμάτωση όλων των όπλων.
  • Τον συνδυασμό των πυρών των όπλων με τα αποτελέσματα των φυσικών και τεχνητών κωλυμάτων.
Ο λόχος είναι έτοιμος να αμυνθεί όταν:
  • Οι θέσεις μάχης έχουν επανδρωθεί.
  • Οι πινακίδες βολής έχουν προετοιμαστεί.
  • Τα αναγκαία πυρομαχικά και οι πύραυλοι έχουν εξασφαλιστεί.
Μέσα Ενίσχυσης

Σε ένα μηχανοκίνητο λόχο πεζικού συνήθως δίνονται ΥΔ:
  • Ένας ουλαμός αρμάτων.
  • Ένας ουλαμός ή πυροβολαρχία πυροβολικού.
  • Μία ομάδα Α/Α.
  • Μία ομάδα μηχανικού.
Ένας λόχος που αμύνεται σε κάποια κύρια κατεύθυνση επιθέσεως μπορεί να ενισχυθεί με ουλαμό όλμων ή πυροβολαρχία πυροβολικού, κάποιο τμήμα AGS-17 και τμήματα Α-Τ. Σε ένα μηχανοκίνητο λόχο πεζικού μπορεί να διατίθεται ένας ουλαμός αρμάτων, όπως σε μία ίλη αρμάτων μπορεί να διατεθεί μία μηχανοκίνητη διμοιρία.

Ενέργειες Μετά τη Λήψη της Αποστολής

Σε απουσία άμεσης επαφής με τον εχθρό, ο διοικητής του λόχου:
  • Καταστρώνει το σχέδιο του.
  • Ενημερώνει τους διμοιρίτες του και τους διοικητές των ΥΔ τμημάτων του.
  • Κάνει αναγνωρίσεις, με τα αποτελέσματα των οποίων αποσαφηνίζει εκκρεμή ζητήματα.
  • Εκδίδει τη διαταγή του.
  • Οργανώνει το σύστημα πυρών, υποστήριξης, διοίκησης και ελέγχου.
Εάν ο διοικητής του λόχου λάβει τη διαταγή να μεταπέσει σε άμυνα, ενώ είναι σε επαφή με τον εχθρό, τότε:
  • Οργανώνει την κατάληψη και οχύρωση των κατευθύνσεων προς απαγόρευση.
  • Παίρνει την απόφαση του.
  • Εκδίδει τη διαταγή του.
  • Οργανώνει το σύστημα πυρών, ΡΒΧ άμυνας και αντίμετρα για τα εχθρικά πυρομαχικά ακριβείας.
  • Διατάσσει σε σχέση με θέματα υποστήριξης.
  • Οργανώνει την υποστήριξη μηχανικού στον χώρο του.
  • Διεξάγει αναγνωρίσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων αποσαφηνίζει εκκρεμή ζητήματα.

Ζητήματα που Πρέπει να Απασχολούν τον Διοικητή

Διμοιρίες 1ου κλιμακίου – ενισχύσεις, σημεία στηρίγματος, κύρια αμυντική προσπάθεια, έργα για να αποκρουστεί η επίθεση και να καταστραφεί ο εχθρός που έχει εισχωρήσει, η θέση και ο αριθμός των χαρακωμάτων, τομείς βολής, δευτερεύοντες τομείς βολής και περιοχές εμπλοκής, ποιες δυνάμεις και μέσα θα ασφαλίσουν τα πλευρά, τα σημεία συνδέσμου, τα κενά, ποιος είναι υπεύθυνος γι΄ αυτά και ποιος παρέχει υποστήριξη.
Η διμοιρία 2ου κλιμακίου, οι κατευθύνσεις αντεπίθεσης της εφεδρείας.
Η σύνθεση της ομάδας ΒΜΡ, ΧΣ, ο χρόνος κατάληψης του, και οι αποστολές για τις οποίες αυτή θα προετοιμαστεί.
Η υποστήριξη πυροβολικού και όλμων, η διαδοχή υποστήριξης πυροβολικού στην περιοχή ασφαλείας, οι αποστολές βολής καθώς ο εχθρός θα κινείται προς το ΠΟΤ και θα αναπτύσσεται για να επιτεθεί, υποστήριξη της αντεπίθεσης από το 2ο κλιμάκιο, κύριες, εναλλακτικές και προσωρινές θέσεις βολής.
Αποστολές των AGS-17 στην απόκρουση της επίθεσης του εχθρικού πεζικού, κύριες και συμπληρωματικές θέσεις, δευτερεύοντες τομείς βολής, ζώνες συγκεντρωτικών πυρών, θέσεις φραγμού.
Τμήματα Α-Τ, η θέση τους στην άμυνα και η κατεύθυνση της εχθρικής επίθεσης, οι αποστολές για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούν, το σήμα έναρξης και παύσης πυρός, ενέργειες μετά την επιτυχία της αποστολής.
Θέσεις βολής των Α/Α όπλων, τομείς βολής, χρόνος και βαθμός ετοιμότητας, αλληλουχία της διεξαγωγής του πυρός.
Τμήματα στην περιοχή ασφαλείας μπροστά από το ΠΟΤ, θέση, αποστολή, υποστήριξη, διαδοχή αιτήσεων υποστήριξης, διαδικασία σύμπτυξης, ολοκλήρωση της διαταγής άμυνας, χρόνος ετοιμότητας, χρόνος κατάληψης της τοποθεσίας αμύνης, χρόνος ολοκλήρωσης των έργων του μηχανικού, η αλληλουχία παραλλαγής και οχύρωσης της περιοχής αμύνης.

Σχετικές αναρτήσεις








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου