Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Η Ρωσική Άποψη για την Άμυνα – Η Ταξιαρχία

Η Ρωσική Άποψη για την Άμυνα – Η Ταξιαρχία


Η ρωσική μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού στην άμυνα.


Η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού αμύνεται στο 1ο ή στο 2ο κλιμάκιο μίας στρατιάς [1] ή ενός σώματος στρατού. [2] Μπορεί, ακόμη, να είναι εφεδρεία ή να αμύνεται σε κάποια ανεξάρτητη τοποθεσία. Μία μηχανοκίνητη ταξιαρχία που αμύνεται στο 1ο κλιμάκιο, στον κύριο άξονα της εχθρικής επίθεσης, μπορεί να ενισχυθεί με δύο ή περισσότερες μοίρες πυροβολικού, τμήματα Α-Τ και φλογοβόλων (RPO-Shmel). Εάν η ταξιαρχία είναι μέρος μίας στρατιάς συγκροτεί μία αμυντική ζώνη. Εάν είναι ανεξάρτητη συγκροτεί μία ζώνη ευθύνης. Η αμυντική ζώνη, ή η ζώνη ευθύνης, ανατίθενται με βάση την εμβέλεια των συστημάτων αναγνώρισης και την απόσταση της ταξιαρχίας από γειτονικές μονάδες. Το εύρος της ανατεθείσας ζώνης αμύνης πρέπει να εξυπηρετεί την αντιμετώπιση του επιτιθέμενου, τη συνεργασία των στοιχείων της ταξιαρχίας, και να παρέχει αρκετό χώρο ώστε οι μονάδες της να έχουν ελευθερία ενεργείας και δυνατότητα διασποράς.

Ανάλογα με την κατάσταση η ταξιαρχία μπορεί να διαταχθεί σε ένα ή δύο κλιμάκια. Θα πρέπει να τηρείται εφεδρεία τουλάχιστον ενός λόχου, που θα προέρχεται από κάποιο από τα δύο κλιμάκια.

Η διάταξη της ταξιαρχίας στην άμυνα περιλαμβάνει:
  • Το 1ο κλιμάκιο (δύο ή τρία μηχανοκίνητα τάγματα).
  • Το 2ο κλιμάκιο (ή εφεδρεία) – ένα ή δύο μηχανοκίνητα τάγματα και μία επιλαρχία αρμάτων.
  • Το συγκρότημα πυροβολικού της ταξιαρχίας (Brigade Artillery Group BrAG).
  • Μονάδες Α/Α.
  • Εφεδρεία Α-Τ.
  • Μηχανοκίνητο τμήμα στρώσης ναρκοπεδίων.
  • Εφεδρεία εναντίον αεροπρογεφυρωμάτων (ΑΠ/Γ) και καταδρομικών (ΚΔ) ενεργειών, δυνάμεως, τουλάχιστον, μηχανοκίνητου λόχου ή ίλης αρμάτων.
  • Ανάλογα με την κατάσταση η ταξιαρχία μπορεί να αναπτύσσει δύναμη καλύψεως, αεροκίνητη δύναμη και δύναμη Η/Π.

Δύναμη καλύψεως.

Όταν η αμυνόμενη ταξιαρχία δεν είναι σε επαφή με τον εχθρό οργανώνει περιοχή ασφαλείας σε βάθος μέχρι και 40 χλμ. μπροστά από το ΠΟΤ. Μέσα στην περιοχή ασφαλείας αναπτύσσονται 5 – 6 διαδοχικές τοποθεσίες επιβραδύνσεως, σε απόσταση 6 - 8 χλμ. η μία από την άλλη. Ξεχωριστά σημεία στηρίγματος λόχου, ή διμοιρίας, μπορούν να οχυρώνονται για να κρατήσουν σημαντικά εδάφη. Η δύναμη καλύψεως έχει σκοπό να επιβραδύνει τον εχθρό, να τον αναγκάσει να αναπτυχθεί πρόωρα και να επιτεθεί σε μία κατεύθυνση που δεν είναι ευνοϊκή γι΄ αυτόν. Αποτελείται από τμήματα μηχανοκίνητου τάγματος του 2ου κλιμακίου.

Όταν δεν μπορεί να οργανωθεί η περιοχή ασφαλείας σε τέτοιο βάθος η ταξιαρχία οργανώνει προωθημένες θέσεις σε απόσταση 6-8 χλμ. από το ΠΟΤ, (εν είδει γενικών προφυλακών) με σκοπό να παραπλανηθεί ο εχθρός ως προς την πραγματική θέση του ΠΟΤ, να αποκρουστούν τυχόν αιφνιδιαστικές επιθέσεις και να αναγκαστεί το εχθρικό κύριο σώμα να αναπτυχθεί πρόωρα. Οι θέσεις αυτές επανδρώνονται από ενισχυμένους λόχους του 1ου κλιμακίου.

Σε απόσταση μέχρι 2 χλμ. μπροστά από το ΠΟΤ, και σε κατευθύνσεις που δεν καλύπτονται από τις «γενικές προφυλακές», εγκαθίστανται ενισχυμένες διμοιρίες (εν είδει προφυλακών μάχης), από το 1ο κλιμάκιο της ταξιαρχίας, για να μην επιτρέψουν μία αιφνιδιαστική επίθεση, καθώς και στην εχθρική αναγνώριση να «ψηλαφίσει» τη διάταξη του 1ου κλιμακίου.

Γενικά, η περιοχή ασφαλείας οργανώνεται για να παραπλανήσει τον αντίπαλο ως προς την πραγματική θέση του ΠΟΤ, να τον επιβραδύνει, να διαταράξει την κίνηση του και να τον κάνει να αποκαλύψει τη δύναμη και τη διάταξη του. Αν η δύναμη καλύψεως, ή οι «γενικές προφυλακές», καταφέρουν να αναγκάσουν τον εχθρό να αναπτυχθεί πρόωρα (ιδιαίτερα το πυροβολικό του) τότε έχουν πετύχει τον σκοπό τους.

Κύρια αμυντική περιοχή

Το σχεδιάγραμμα δείχνει τις σχετικές θέσεις σε μια ταξιαρχία που αμύνεται σε δύο κλιμάκια, με δύο τάγματα μπροστά και δύο πίσω. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Η κύρια αμυντική περιοχή της ταξιαρχίας αποτελείται από τα σημεία στηρίγματος των λόχων, διασυνδεδεμένα μεταξύ τους με διασταυρούμενα πυρά, κωλύματα και ορύγματα επικοινωνίας, ικανά για διεξαγωγή περιμετρικής άμυνας. Η μηχανοκίνητη ταξιαρχία αμύνεται με δύο ή τρία τάγματα μπροστά, ανάλογα με την κατάσταση. Η επιλαρχία αρμάτων της μπορεί να έχει ουλαμούς μπροστά, αλλά συνήθως βρίσκεται στο 2ο κλιμάκιο ή στην εφεδρεία.

Τα τάγματα του 1ου κλιμακίου της ταξιαρχίας έχουν σκοπό να:
  • Εμπλέξουν τον εχθρό καθώς μεταπίπτει από φάλαγγα κινήσεως σε σχηματισμό επιθέσεως.
  • Αποκρούσουν τις εχθρικές εφόδους και να μην επιτρέψουν τη δημιουργία θυλάκων.
  • Απαγορεύσουν σε τυχόν εχθρική εισχώρηση να φτάσει στο βάθος της άμυνας.
  • Καταστρέψουν εχθρικούς θύλακες μέσα σε προσχεδιασμένους χώρους καταστροφής (ΧΚ) και από προσχεδιασμένες γραμμές εκπομπής πυρών.
Οι αμυντικές περιοχές των ταγμάτων του 1ου κλιμακίου συγκροτούν την πρώτη αμυντική τοποθεσία της ταξιαρχίας.

Το 2ο κλιμάκιο (ή εφεδρεία) έχει σκοπό να:
  • Απαγορεύσει στον εχθρό την κατάληψη σημείων στηρίγματος στο βάθος της άμυνας.
  • Απαγορεύει εχθρικές εισχωρήσεις στο βάθος της άμυνας.
  • Εξαλείψει εχθρικούς θύλακες, να διεξάγει αντεπιθέσεις και να ανακαταλάβει θέσεις στο ΠΟΤ.
Οι αμυντικές περιοχές των ταγμάτων του 2ου κλιμακίου συγκροτούν τη δεύτερη αμυντική τοποθεσία της ταξιαρχίας.

Η εφεδρεία της ταξιαρχίας έχει σκοπό να:
  • Αντιμετωπίσει αναπάντεχες καταστάσεις.
  • Ενισχύσει τις μονάδες του 1ου κλιμακίου σε περίπτωση που αυτές έχουν αποδυναμωθεί.
Ανάλογα με τον χρόνο που είναι διαθέσιμος τα περισσότερα μέσα της ταξιαρχίας θα είναι σε θέσεις εντός του εδάφους. Τα μηχανήματα θα επικουρηθούν και από φτυάρια για να δημιουργηθεί η προστασία για τους ανθρώπους και τα μέσα. Ναρκοπέδια και άλλα κωλύματα θα προστατέψουν το ΠΟΤ και θα διοχετεύσουν τον εχθρό σε περιοχές εμπλοκής εντός της άμυνας. Προτεραιότητα έχουν οι δυνάμεις του 1ου κλιμακίου και οι θέσεις βολής του πυροβολικού. Οι εργασίες στην άμυνα συνεχίζονται σε όλο το βάθος της. Η έμφαση στο να είναι όλα υπόγεια βασίζεται στην επιδίωξη να επιβιώσει σημαντικό μέρος της άμυνας από προσβολή με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Θέσεις που φράσσουν την εχθρική επίθεση και θέσεις που τη διοχετεύουν υπάρχουν σε όλο το βάθος της άμυνας, για να απαγορεύσουν στον εχθρό τη δυνατότητα να ελιχθεί στα πλευρά και να τον διοχετεύσουν σε κωλύματα και ΧΚ. Οι προσφορότερες θέσεις για κάτι τέτοιο είναι τα αντιπρανή υψωμάτων, τα περίχωρα κατοικημένων τόπων, οι παρυφές δασών και οι διασταυρώσεις οδών. Αυτές οι θέσεις μπορούν να είναι και γραμμές εξορμήσεως για μία αντεπίθεση ή θέσεις για αντεπίθεση διά πυρών από άρματα μάχης που βρίσκονται στο 2ο κλιμάκιο. Μεμονωμένες αμυντικές περιοχές μπορούν να οργανωθούν για να προστατεύσουν σημαντικούς στόχους από αεραποβάσεις.

Οι θέσεις από τις οποίες θα εκτοξευθούν αντεπιθέσεις δια πυρών από άρματα, ΒΜΡ ή BTR, του 2ου κλιμακίου, ή της εφεδρείας, επικεντρώνονται σε περιοχές όπου αναμένονται μαζικές επιθέσεις αρμάτων. Επιλαρχίες αρμάτων, ή λόχοι εποχούμενοι σε ΒΜΡ, του 2ου κλιμακίου έχουν μία ή δύο θέσεις αντεπίθεσης διά πυρών, πίσω από το πρώτο σημείο στηρίγματος και μεταξύ πρώτου και δεύτερου σημείου στηρίγματος.

Μία επιλαρχία αρμάτων αναπτύσσεται με κενά 1 – 1,5 χλμ. μεταξύ των ιλών της, με συνολικό ανάπτυγμα τα 5 χλμ. Η γραμμή αντεπίθεσης διά πυρών μπορεί να είναι και γραμμή εξορμήσεως για τη διεξαγωγή αντεπιθέσεων.

Για να διεξάγουν αντεπιθέσεις τα τάγματα του 2ου κλιμακίου σχεδιάζουν μία ή δύο περιοχές αντεπιθέσεων σε πιθανές κατευθύνσεις εχθρικής επίθεσης. Σε κάθε πιθανή κατεύθυνση αντεπιθέσεως προσδιορίζονται μία κύρια και μία εφεδρική γραμμή αναπτύξεως, με απόσταση 2 – 3 χλμ. μεταξύ τους.

Παραπλανητική σημεία στηρίγματος και θέσεις βολής κατασκευάζονται σε όλη την άμυνα, ανάμεσα στις αμυνόμενες μονάδες, στα πλευρά και σε μη κατεχόμενες περιοχές.

Συγκρότηση ταξιαρχίας

Μία μηχανοκίνητη, ή τεθωρακισμένη, ταξιαρχία έχει τέσσερα τάγματα ελιγμού, τέσσερις μοίρες πυροβολικού (η μία είναι Α-Τ) δύο μοίρες Α/Α πυροβολικού, ένα τάγμα υποστηρίξεως ΔΜ, ένα τάγμα τεχνικού, ένα τάγμα διαβιβάσεων, ένα τάγμα μηχανικού, έναν λόχο Η/Π, έναν λόχο ΜΕΑ, έναν λόχο ΡΒΧΠ και ένα λόχο υγειονομικού.

Πυροβολικό

Το συγκρότημα πυροβολικού της ταξιαρχίας, συνήθως, αποτελείται από το οργανικό της πυροβολικό, δηλαδή δύο μοίρες Α/Κ πυροβολικού και μία μοίρα ΠΕΠ. Άλλες μοίρες πυροβολικού μπορούν να διατεθούν στην ταξιαρχία και άλλες μοίρες μπορεί να ενισχύσουν τα πυρά της, αν το βεληνεκές τους το επιτρέπει. Σκοπός του είναι η καταστροφή του εχθρού καθώς αυτός κινείται για να λάβει επαφή, καθώς αναπτύσσεται για να λάβει σχηματισμούς επιθέσεως, στους χώρους εξορμήσεως του ή εντός της αμυντικής τοποθεσίας. Οι θέσεις βολής του πυροβολικού της ταξιαρχίας βρίσκονται μεταξύ πρώτης και δεύτερης αμυντικής τοποθεσίας της ταξιαρχίας, συνήθως, 2-4 χλμ. από το ΠΟΤ και καταλαμβάνουν μία περιοχή με μέτωπο 3-5 χλμ. και βάθος 1-2 χλμ. Προετοιμάζονται, επιπλέον, εφεδρικές και προσωρινές θέσεις και οδοί που άγουν σε αυτές.

Στον ρωσικό στρατό, το πυροβολικό έχει αποστολή να βάλλει και με άμεση βολή εναντίον αρμάτων, γι΄ αυτό και τα πυροβόλα τάσσονται σε αρματικές κατευθύνσεις. Οι ΠΕΠ και οι όλμοι τάσσονται σε χώρους απροσπέλαστους από άρματα. Συνήθως τα πυροβόλα και οι όλμοι τάσσονται σε αποστάσεις 20 – 40 μ. μεταξύ τους, ενώ οι ΠΕΠ 50 – 60 μ. Γενικά, το ρωσικό πυροβολικό, συνήθως, βρίσκεται πολύ πλησιέστερα στο ΠΟΤ απ΄ ότι το Δυτικό και διεξάγει μεγάλο μέρος των αμυντικών του πυρών με άμεσες βολές ή με βολές μικρού βέλους τροχιάς.

Μία μοίρα πυροβολικού έχει έναν κύριο και δύο εναλλακτικούς χώρους τάξεως. Η μοίρα μπορεί να έχει μία προσωρινή θέση βολής όταν ενεργεί στην περιοχή ασφαλείας, όταν υπερασπίζεται κάποια προωθημένη θέση, όταν βάλλει σε μακρινούς στόχους ή όταν δεν ενεργεί προς ΑΥ κάποιου συγκεκριμένου τάγματος. Οι πυροβολαρχίες, κανονικά, αλλάζουν θέση μετά την εκπλήρωση της αποστολής βολής.

Ανασχέσεις

Οι ανασχέσεις είναι γραμμικές προκαθορισμένες συγκεντρώσεις πυρός, επί κάποιας κατευθύνσεως εχθρικής επιθέσεως. Είναι σχεδιασμένες να προκαλέσουν τέτοιες απώλειες στον επιτιθέμενο, ώστε να καταστραφεί η διάταξη του και να σταματήσει η έφοδος του. Οι ανασχέσεις σχεδιάζονται επί κατευθύνσεων που άγουν στην τοποθεσία και τοποθετούνται εκεί όπου μπορούν να παρατηρούνται. Κάποιες φορές η ανάγκη μπορεί να επιβάλλει να τοποθετηθούν και εκτός άμεσης παρατήρησης. Τα πυρά των ανασχέσεων εκτοξεύονται από πυροβόλα και όχι από ΠΕΠ, καθώς το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι γραμμικό και όχι περιοχής. Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα φαίνεται μία ανάσχεση, με το όνομα «Ακακία», (στον ρωσικό στρατό οι ανασχέσεις παίρνουν ονόματα δέντρων ή λουλουδιών) που βάλλεται από μία πυροβολαρχία. Οι ανασχέσεις, κανονικά, δεν τοποθετούνται εγγύτερα από 300 – 400 μ. προς τα φίλια τμήματα. Το πλάτος της ανάσχεσης, συνήθως, δεν είναι μεγαλύτερο από 50 μ. για κάθε σωλήνα. Μία μοίρα 18 πυροβόλων μπορεί να παρέχει ανάσχεση μήκους 900 μ. Οι Ρώσοι δεν σχεδιάζουν ανασχέσεις κατά μήκος δενδρογραμμών, κορυφών λόφων, χαρακωμάτων ή περιχώρων κατοικημένων τόπων, γιατί η εχθρική προσέγγιση μπορεί να μη γίνει αντιληπτή, ενώ 60 – 70΄΄ περνούν από τον εντοπισμό μέχρι την άφιξη του πρώτου βλήματος, επιτρέποντας στον εχθρό να προχωρήσει 120 – 150 μ. από αυτά τα σημεία. Γι΄ αυτό σε τέτοια εδαφικά χαρακτηριστικά οι ανασχέσεις τοποθετούνται 150 – 200 μ. από αυτά. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Οι ανασχέσεις μπορούν να αποτελούνται από περισσότερες από μία γραμμικές συγκεντρώσεις πυρός. Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα η ανάσχεση έχει μικρό πλάτος, 300 μ., αλλά μεγάλο βάθος, αφού αποτελείται από τρεις διαδοχικές γραμμικές συγκεντρώσεις. Αυτού του είδους οι ανασχέσεις παίρνουν το όνομα ενός δέντρου. Όλες οι γραμμικές συγκεντρώσεις βάλλονται ταυτόχρονα, αλλά κάθε πυροβολαρχία βάλλει στη δική της γραμμή. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Μία κινητή ανάσχεση τοποθετείται επί κατευθύνσεως εχθρικής επιθέσεως και παίρνει το όνομα αρπακτικού ζώου. Οι γραμμές βάλλονται διαδοχικά («Λιοντάρι 1», «Λιοντάρι 2», «Λιοντάρι 3»). Η πρώτη γραμμή είναι 2 – 4 χλμ. από το ΠΟΤ. Σε αυτή την απόσταση αναμένεται ότι ο εχθρός θα κινείται σε φάλαγγες διμοιριών. Η δεύτερη γραμμή βρίσκεται 700 – 1.000 μ. από το ΠΟΤ και σε αυτή την απόσταση αναμένεται ο εχθρός να μεταπίπτει από φάλαγγες διμοιριών σε σχηματισμούς επιθέσεως. Η τελευταία γραμμή βρίσκεται σε απόσταση 400 – 600 μ. από το ΠΟΤ και σε αυτή την απόσταση αναμένεται ότι το πεζικό θα αποβιβαστεί για να επιτεθεί. Η απόσταση ασφαλείας για τα φίλια τμήματα είναι 300 μ. όταν αυτά βρίσκονται σε προετοιμασμένες θέσεις και 400 μ. στην περίπτωση εσπευσμένης άμυνας. Οι ΠΕΠ δεν βάλλουν εγγύτερα από τα 1.000 μ. προς τα φίλια τμήματα. Όταν δεν υπάρχει άλλη σχεδιασμένη ανάσχεση η τελευταία γραμμή της κινητής ανάσχεσης εξυπηρετεί αυτόν τον ρόλο. Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα η μοίρα είναι ταγμένη έτσι ώστε να εκτελέσει άμεσα πυρά σε περίπτωση εχθρικής εισχωρήσεως. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Μία διπλή κινητή ανάσχεση σχεδιάζεται, ειδικότερα, επί κατευθύνσεως επιθέσεως εχθρικών αρμάτων. Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα φαίνονται δύο μοίρες έτοιμες να εκτελέσουν την κινητή ανάσχεση «Τίγρης». Καθώς ο εχθρός πλησιάζει η μία μοίρα βάλλει στη γραμμή «Τίγρης 1» και η άλλη μοίρα βάλλει ταυτόχρονα στη γραμμή «Τίγρης 2». Αυτό διαρκεί μέχρι η εχθρική φάλαγγα να περάσει τη γραμμή «Τίγρης 1» ή να προσεγγίζει τη γραμμή «Τίγρης 3». Τότε η πρώτη μοίρα μετακινεί τα πυρά της από τη γραμμή «Τίγρης 1» στη γραμμή «Τίγρης 3». Η δεύτερη μοίρα τότε θα μετακινήσει τα πυρά της στη γραμμή «Τίγρης 4». Στο τέλος, η γραμμή «Τίγρης 4»¨θα έχει τον κανονικό ρόλο της ανάσχεσης, όπου θα βάλλουν και οι δύο μοίρες. Και οι δύο μοίρες είναι ταγμένες έτσι ώστε να εκτελέσουν άμεσα πυρά σε περίπτωση εχθρικής εισχωρήσεως. ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα φαίνεται το σχέδιο πυρός ενός Μ/Κ τάγματος στην άμυνα, στο οποίο έχει ενσωματωθεί το σχέδιο του πυροβολικού. Οι συντάκτες του σχεδίου έχουν προσδιορίσει τις συντεταγμένες και τις αποστάσεις προς διάφορα χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή ασφαλείας. Τα σημεία αυτά χρησιμοποιούνται για να καθοριστούν οι τομείς βολής των λόχων και ως σημεία συσχετίσεως για την προσβολή παραπλήσιων στόχων.
Το τάγμα αμύνεται με δύο λόχους σε 1ο κλιμάκιο και έναν σε 2ο και του έχει διατεθεί μία ίλη αρμάτων. Η ίλη έχει δώσει από έναν ουλαμό στους δύο λόχους του 1ου κλιμακίου και τον τρίτο ουλαμό στις «προφυλακές μάχης» στην περιοχή ασφαλείας. Ο ουλαμός αυτός θα ενωθεί με την ομάδα ΒΜΡ μετά τη σύμπτυξη τους.
Οι θέσεις που επισημαίνονται με πράσινο χρώμα είναι παραπλανητικές, για να παραπλανήσουν τον επιτιθέμενο ως προς την ακριβή θέση του ΠΟΤ. Οι παραπλανητικές θέσεις προστατεύονται από ναρκοπέδια και θα αμυνθούν σε αυτές, προσωρινά, η διμοιρία AGS-17, η ομάδα ΒΜΡ (bronegruppa), η εφεδρεία Α-Τ και τμήματα από τον λόχο 2ου κλιμακίου. Η πυροβολαρχία όλμων βρίσκεται προσωρινά μπροστά για να υποστηρίξει τις προφυλακές μάχης.
Το πυροβολικό έχει προσδιορίσει πολλές πιθανές κατευθύνσεις εχθρικής επιθέσεως σε όλη την περιοχή ασφαλείας. Αναμένεται ότι ο εχθρός θα μεταπέσει από φάλαγγές λόχων σε φάλαγγες διμοιριών στα όρια της περιοχής ασφαλείας (άκρο αριστερό του σχεδιαγράμματος) και έχουν σχεδιαστεί κάποιες συγκεντρώσεις πυροβολικού εκεί. Ο λόχος 2ου κλιμακίου του τάγματος είναι ανεπτυγμένος στο όριο της περιοχής ασφαλείας, ως «προφυλακές μάχης». Οι θέσεις του προστατεύονται από ναρκοπέδιο και κωλύματα. Το πυροβολικό έχει σχεδιάσει τις κινητές ανασχέσεις «Λιοντάρι» και «Λευκή Λεοπάρδαλη» στα πλευρά των «προφυλακών μάχης» για να διευκολύνουν τη σύμπτυξη τους.
Το πυροβολικό έχει σχεδιάσει συγκεντρώσεις στις γραμμές όπου αναμένεται οι εχθρικές διμοιρίες να μεταπέσουν από φάλαγγα σε παράταξη. Οι τελευταίες (προς τα δεξιά) διακεκομμένες μπλε γραμμές δείχνουν τις θέσεις όπου αναμένεται το εχθρικό πεζικό να αποβιβαστεί από τα οχήματα του. Οι κινητές ανασχέσεις «Αλεπού» και «Λύκος» βρίσκονται πίσω και μπροστά από αυτές τις θέσεις, αντίστοιχα. Περιοχές εμπλοκής επιπέδου λόχου, κατανεμημένες σε τετράγωνα διμοιριών, είναι σχεδιασμένες επί των γραμμών αποβίβασης. Το πυροβολικό έχει σχεδιάσει τις ανασχέσεις «Ακακία», «Σημύδα», «Δρυς» και «Πεύκο» ανάμεσα στη γραμμή αποβίβασης και στο παραπλανητικό ΠΟΤ.
Πίσω από τις παραπλανητικές θέσεις βρίσκεται η τρίτη σειρά ναρκοπεδίων και το πραγματικό ΠΟΤ. Εάν ο εχθρός διασπάσει το πρόσθιο όριο της τοποθεσίας υπάρχει μία αντιαρματική τάφρος, η εφεδρεία Α-Τ, η ομάδα ΒΜΡ και τα πυρά του λόχου 2ου κλιμακίου και της επιλαρχίας αρμάτων της ταξιαρχίας. Σε αυτό το σημείο το πυροβολικό θα βάλλει εντός της φίλιας αμυντικής περιοχής που καταλήφθηκε από τον εχθρό και πιθανόν να εκτελέσει και άμεσα πυρά. Επίσης, το πυροβολικό μπορεί να αναπτυχθεί σε εναλλακτικές ή εφεδρικές θέσεις. (Στο συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα η περιοχή ασφαλείας που φαίνεται είναι μάλλον «ρηχή». Οι Ρώσοι προτιμούν περιοχή ασφαλείας με βάθος τουλάχιστον 15 χλμ.) ΠΗΓΗ: The Russian Way of War

Μέσα Πυρός

Η ταξιαρχία έχει δύο μοίρες με πυροβόλα 2S-19 «Msta-S» (από τον ποταμό Msta). Είναι ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο 152 χλστ. που εισήλθε σε υπηρεσία το 1989, λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Στηρίζεται στο σκάφος του Τ-80, αλλά χρησιμοποιεί τον κινητήρα του Τ-72. Έχει αυτόματο σύστημα διεύθυνσης βολής, αυτόματο γεμιστή, προστασία ΡΒΧ, συλλογή διέλευσης υδάτινου κωλύματος, πτύο, γεννήτρια καπνού και εκτοξευτήρες καπνογόνων 81 χλστ. Ο σωλήνας του πυροβόλου μπορεί να ανυψωθεί από -4ο έως +68ο . Έχει ρυθμό βολής 6 – 8 β.α.λ. και μπορεί να βάλλει βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας, υψηλής εκρηκτικότητας Α-Τ, καπνογόνα, χημικά, φωτιστικά, με καθοδήγηση λέηζερ «Krasnopol» και, θεωρητικά τουλάχιστον, πυρηνικά. Έχει βεληνεκές 29 χλμ. με πυρομαχικά base-bleed και 36 χλμ. με πυρομαχικά RAP. Μεταφέρει 50 βλήματα και έχει πλήρωμα πέντε ανδρών. Υπάρχουν 18 πυροβόλα σε κάθε μοίρα και 36 στην ταξιαρχία.

Η ταξιαρχία έχει, επίσης, μία μοίρα από 18 ΠΕΠ ΒΜ-21 «Grad» (grad στα ρωσικά σημαίνει χαλάζι). Το ΒΜ-21 εισήλθε σε υπηρεσία το 1963. Είναι βασικά ένα φορτηγό με 40 σωλήνες που εκτοξεύουν ρουκέτες των 122 χλστ. Το σύστημα μπορεί να είναι παλιό, αλλά οι ρουκέτες είναι καινούριες και μπορούν να στείλουν μία πολεμική κεφαλή 20 κιλών σε απόσταση 45 χλμ. Η κεφαλή μπορεί να είναι υψηλής εκρηκτικότητας, θραυσματογόνα, χημική, καπνογόνα, ναρκοφόρα, εμπρηστική, περιλήπτης βομβιδίων. Οι ρουκέτες μπορούν να εκτοξευτούν σε 20 δευτερόλεπτα και η μοίρα μπορεί να βάλλει 720 ρουκέτες σχεδόν στον ίδιο χρόνο.

Στις μοίρες ΠΕΠ διατίθενται 9A52-4 Tornado που μπορούν να βάλλουν κατευθυνόμενα βλήματα και αποτελούν σημαντική ενίσχυση στις δυνατότητες τους συγκροτήματος πυροβολικού της ταξιαρχίας.

Ελιγμός διά πυρών

Το πυροβολικό υπήρξε πάντα το καμάρι των ρωσικών/σοβιετικών στρατών. Οι αξιωματικοί του πυροβολικού του τσαρικού στρατού θεωρούνταν ελίτ σε σχέση με τους συναδέλφους τους των άλλων όπλων. Ο Κόμης Λέο Τολστόι ήταν πυροβολητής που είχε υπηρετήσει στον Κριμαϊκό Πόλεμο και εκτός από το «Πόλεμος και Ειρήνη» είχε συγγράψει σειρά τεχνικών δοκιμίων για το όπλο του. Ο σοβιετικός στρατός ήταν ένας στρατός πυροβολικού με πολλά άρματα μάχης. Ο ρωσικός στρατός παραμένει πυροβολικο-κεντρικός.

Το πυρ και ο ελιγμός είναι μία κοινή αντίληψη μεταξύ των στρατών. Σύμφωνα με αυτή τα πυρά του πυροβολικού απαλείφουν ή καταστείλουν εχθρικές δυνάμεις, ώστε η φίλια δύναμη ελιγμού να μπορεί να προχωρήσει χωρίς βαριές απώλειες. Τα πυρά του πυροβολικού αίρονται λίγο πριν οι φίλιες δυνάμεις ελιγμού εμπλακούν με τις εχθρικές και μετακινούνται αλλού.

Ο ελιγμός διά πυρών είναι μία ρωσική αντίληψη, όπου τα πυρά του πυροβολικού μετακινούνται από στόχο σε στόχο ή από τομέα σε τομέα χωρίς να μετακινούνται τα πυροβόλα. Χρησιμοποιείται για να προκληθεί μεγάλη καταστροφή σε σημαντικούς στόχους σε σύντομο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο η καταστροφή που προκαλεί το πυροβολικό «ελίσσεται» ώστε να επιτυγχάνεται αποτέλεσμα ισοδύναμο με αυτό μίας δύναμης ελιγμού. Ο ελιγμός διά πυρών χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί «αστραπιαία» υπεροχή πυρός, αν και θέτει το φίλιο πυροβολικό σε κίνδυνο. Ο ρωσικός στρατός πιστεύει σταθερά στην αποτελεσματικότερα των μαζικών πυρών πυροβολικού ώστε να επιτευχθεί και να υποστηριχθεί ο ελιγμός.

Όλμοι

Στον ρωσικό στρατό οι όλμοι ανήκουν στο πυροβολικό. Κάθε Μ/Κ τάγμα πεζικού διαθέτει μία οργανική πυροβολαρχία 8 ρυμουλκούμενων όλμων 2S12 Sani των 120 χλστ. Έχουν βεληνεκές 500 – 7.100 μ. και μέχρι 13 χλμ. με υποβοήθηση. Μπορούν να βάλουν βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας, καπνογόνα, φωτισμού, εμπρηστικά και κατευθυνόμενα με λέηζερ. Ένα εκπαιδευμένο πλήρωμα μπορεί να βάλλει 15 β.α.λ.

Κάποια τάγματα διαθέτουν το Α/Κ σύστημα 2S9 Nona, των 120 χλστ., το οποίο έχει το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό ότι μπορεί να εκτελέσει και βολή ευθυτενούς τροχιάς και γι΄ αυτό διαθέτει και Α-Τ βλήματα. Το σύστημα αντικαθίσταται από το 2S31 Vena.

Αεράμυνα

Στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τα επιχειρησιακά/στρατηγικά Α/Α συστήματα, όπως τα S-300/400/500 ανήκουν στις αεροδιαστημικές δυνάμεις. Τα μικρού/μέσου βεληνεκούς συστήματα ανήκουν στις δυνάμεις αεράμυνας του στρατού ξηράς. Η Ρωσία διαθέτει το πιο σύγχρονο τακτικό σύστημα αεράμυνας. Υπάρχουν δύο αντιαεροπορικές μοίρες σε κάθε Μ/Κ ταξιαρχία.

Η μοίρα Α/Α πυροβολικού έχει μία πυροβολαρχία Tunguska με έξι οχήματα, μία πυροβολαρχία Strela-10 με έξι οχήματα και μία πυροβολαρχία φορητών Igla με 27 εκτοξευτές. Το 2Κ22 Tunguska (SA-19 Grison) φέρει δύο πυροβόλα των 30 χλστ. και οχτώ πυραύλους με βεληνεκές 8 χλμ. Το 9Κ35 Strela-10 (SA-13 Gopher) φέρεται επί οχήματος MT-LB και έχει τέσσερις πυραύλους με βεληνεκές 5 χλμ.  Ο φορητός 9Κ310 Igla (SA-18 Grouse) έχει βεληνεκές 5 χλμ. Αντικαθίσταται από τον 9Κ333 Verba.

Η μοίρα Α/Α πυραύλων έχει τρεις πυροβολαρχίες με 12 συνολικά συστήματα 9Κ330 Tor-Μ1 (SA-15 Gauntlet), με 8 πυραύλους το καθένα και βεληνεκές 12 χλμ. Αντικαθίστανται από συστήματα Tor-M2.

Η αεράμυνα στην ταξιαρχία παρέχεται από τις δύο οργανικές της αντιαεροπορικές μοίρες. Η μοίρα Α/Α πυραύλων παρέχει κάλυψη ζώνης στην ταξιαρχία. Η πυροβολαρχία Tunguska προστατεύει τις δυνάμεις του 1ου κλιμακίου. Δύο ουλαμοί Strela-10 προστατεύουν το συγκρότημα πυροβολικού. Δύο ουλαμοί φορητών Igla προστατεύουν το 1ο κλιμάκιο της ταξιαρχίας, ενώ ο τρίτος ουλαμός της πυροβολαρχίας Igla προστατεύει το στρατηγείο. Οι πυροβολαρχίες που προστατεύουν το 1ο κλιμάκιο της ταξιαρχίας εγκαθίστανται σε θέσεις 0,5 – 1,5 χλμ. από το ΠΟΤ. Τα συστήματα Tor-Μ1 εγκαθίστανται σε θέσεις 5 – 10 χλμ. από το ΠΟΤ. Ο σκοπός του πυκνού αυτού δικτύου αεράμυνας είναι να μην επιτρέψει στον εχθρό την αποτελεσματική χρήση ελικοπτέρων, αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και ΜΕΑ.

Εφεδρεία Α-Τ

Η εφεδρεία Α-Τ έχει σκοπό να καταστρέφει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα που έχουν εισχωρήσει, και να καλύπτει επικίνδυνες περιοχές στα πλευρά. Η βάση της εφεδρείας Α-Τ της ταξιαρχίας είναι η οργανική της μοίρα Α-Τ πυροβολικού. Τα Α-Τ στον ρωσικό στρατό ανήκουν στο πυροβολικό, αλλά η μοίρα Α-Τ της ταξιαρχίας δεν ανήκει οργανικά στο συγκρότημα πυροβολικού της ταξιαρχίας.

Η εφεδρεία Α-Τ τάσσεται σε περιοχές όπου είναι πιθανές μεγάλες επιθέσεις αρμάτων. Η εφεδρεία Α-Τ μπορεί να έχει 3 – 5 γραμμές αναπτύξεως. Μία πυροβολαρχία Α-Τ Κ/Β αναπτύσσεται μέχρι 2 χλμ. από το ΠΟΤ, μία Α-Τ μοίρα μέχρι 5 χλμ. Το μηχανοκίνητο τμήμα στρώσης Ν/Π προστατεύει τις γραμμές αναπτύξεως της εφεδρείας Α-Τ. Ο ΧΣ του μηχανοκίνητου τμήματος στρώσης Ν/Π βρίσκεται πλησίον του ΧΣ της εφεδρείας Α-Τ ή μέσα σε αυτόν.

Η εφεδρεία Α-Τ και το μηχανοκίνητο τμήμα στρώσης Ν/Π προετοιμάζει τις γραμμές επί των οποίων θα αναπτυχθεί, αρχίζοντας από τη ζώνη ασφαλείας, με σκοπό να νικήσει μία μαζική επίθεση αρμάτων και να την καταστρέψει, καθώς αυτή θα επιδιώκει να εισχωρήσει στην άμυνα.

Η μοίρα Α-Τ έχει μία πυροβολαρχία από έξι ΜΤ-12 «Rapira» αντιαρματικά πυροβόλα. Τα ρυμουλκούμενα ΜΤ-12 είναι λειόκανα πυροβόλα των 100 χλστ. και υπηρετούνται από έξι άτομα. Όταν το ΜΤ-12 ρυμουλκείται από ΜΤ-LB φέρονται 20 βλήματα (10 διατρητικά απορριπτόμενου κελύφους, 4 υψηλής εκρηκτικότητας – θραυσματογόνα, 6 υψηλής εκρηκτικότητας Α-Τ). Φέρεται πανοραμικό σκοπευτικό PG-1M για έμμεση βολή και διόπτρα ΟΡ4Μ-40U για άμεση βολή. Τα συστήματα νυχτερινής σκόπευσης ΑΡΝ-5-40 ή ΑΡΝ-6-40 χρησιμοποιούνται για άμεση βολή. Στο πυροβόλο μπορεί να φορεθεί συλλογή σκι LO-7 για χιονοσκεπή και βαλτώδη εδάφη.

Η αντιαρματική μοίρα της ταξιαρχίας έχει, επίσης, δύο πυροβολαρχίες αυτοκινούμενων 9Ρ162 Kornet-T (Kornet στα ρωσικά είναι το μουσικό όργανο κορνέτα) ή 9M123 Khrizanthema. Ο Α-Τ πύραυλος Kornet εισήλθε σε υπηρεσία το 1994 και το 9Ρ162 Kornet-T χρησιμοποιεί το σκάφος του ΒΜΡ-3. Έχει δύο εκτοξευτές, αυτόματο γεμιστή και μεταφέρει 16 πυραύλους. Οι δύο εκτοξευτές μπορούν να εμπλέξουν τον ίδιο ή διαφορετικούς στόχους ταυτόχρονα. Ο πύραυλος είναι fire-and-forget, καθοδηγείται από λέηζερ και έχει βεληνεκές 100 – 10.000 μ. Έχει διπλή κεφαλή ΗΕΑΤ ή θερμοβαρική. Υπηρετείται από δύο άτομα. Υπάρχουν έξι 9Ρ162 Kornet-T στην πυροβολαρχία και δώδεκα συνολικά στην ταξιαρχία.

Μηχανοκίνητο τμήμα στρώσης ναρκοπεδίων

Αποτελείται από τον οργανικό λόχο μηχανικού της ταξιαρχίας με οχήματα διασποράς ναρκών. Ενεργεί σε συνεργασία με την εφεδρεία Α-Τ.

Εφεδρεία εναντίον ΑΠ/Γ και καταδρομικών ενεργειών

Η εφεδρεία αυτή έχει σκοπό να αντιμετωπίζει αεραποβάσεις, αεροκίνητες εφόδους, καταδρομικές και αναγνωριστικές ενέργειες. Συνήθως αποτελείται από ένα μηχανοκίνητο λόχο του 2ου κλιμακίου. Οι ΧΣ της δύναμης αυτής πρέπει να παρέχουν άμεση πρόσβαση στους απειλούμενους χώρους.

Αεροκίνητο τμήμα

Είναι μέρος ενός ενισχυμένου λόχου, με σκοπό να διεξάγει αεροκίνητες εφόδους στα φίλια μετόπισθεν, όπου ο εχθρός έχει εισχωρήσει. Το τμήμα αυτό συνεργάζεται με το 2ο κλιμάκιο στη διεξαγωγή αντεπιθέσεων.

Τμήμα Η/Π.

Σκοπός του είναι να καταστείλει τις ηλεκτρονικές εκπομπές του εχθρού και να προστατεύει την ταξιαρχία από πυρομαχικά που εκρήγνυνται ασύρματα.

Διοίκηση

Το στρατηγείο της ταξιαρχίας εγκαθίσταται 4 – 6 χλμ. από το ΠΟΤ, σε σημείο ώστε ο διοικητής να εποπτεύει τις πιο πιθανές εχθρικές κατευθύνσεις επιθέσεως. Το στρατηγείο μετόπισθεν της ταξιαρχίας εγκαθίσταται 15 χλμ. από το ΠΟΤ, ή και περισσότερο, μέσα στην ΠΔΜ (περιοχή διοικητικής μερίμνης) της ταξιαρχίας.



Σημειώσεις

[1] Μία ρωσική στρατιά έχει περίπου την ίδια μαχητική ισχύ με ένα μικρό αμερικανικό σώμα στρατού.

[2] Τα σώματα στρατού (ΣΣ) που υπάρχουν στον ρωσικό στρατό, επί του παρόντος, είναι προσανατολισμένα στην παράκτια άμυνα, και τα στρατηγεία τους βρίσκονται μαζί με διοικήσεις στολών. Έτσι, υπάρχουν το 22ο ΣΣ στη Σεβαστούπολη μαζί με τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, το 11ο ΣΣ στο Καλίνινγκραντ μαζί με τον Στόλο της Βαλτικής και το 14ο ΣΣ στο Σεβερομόσκ μαζί με τον Στόλο της Βόρειας Θάλασσας.

Σχετικές αναρτήσεις







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου